En nostalgisk återblick, Magnus Timerdal, SWE 8.

Micro Magic EuroCup 2009 Spanien

Välkommen till en nostalgisk tripp igenom mina första 7 år som hängiven radioseglare 2007-2014

Allt började en höstdag 2007 då jag kände ett stort behov av avkoppling. Vår yngsta dotter hade just flyttat hemifrån och pappa hade äntligen fått ett eget hobbyrum. En insikt om vikten av lek och glädje hade infunnit sig och en nya värld började sakta öppna sig.

Känslan av att få stänga in sig själv och helt gå upp i fantasier om vad som nu skulle göras i hobbyrummet var väldigt befriande. Och nu infanns sig tankar som –lek är allvarliga saker som måste tas med största möjliga respekt. Lek formar vår interaktion med varandra och som barn lägger vi i leken grunden till hur vi som vuxna interagerar med varandra. Att som vuxen ge mer utrymme för lek och tävling kändes viktigt. Oj, ja riktigt så klara tankar var det kanske inte, men så här i backspegeln var det absolut tankar som skulle klarna under resan mot en ny hobby – Radiosegling. 

En liten leksaksbåt från GRAUPNER.

I slutet av september 2007. Hittat jag en hemsida på internet om kappsegling med den lilla radiostyrda modellbåten Micro Magic. Som gammal kappseglare klickade det direkt. Att klassen gjort succé i Europa med över 4.000 registrerade kappseglare i 15 länder gjorde valet lätt. En Micro Magic beställdes från den lokala hobbyföretagaren och bygget startade i det nya hobbyrummet.

Det dröjde inte länge förrän jag fick ett spännande mail från Holland där man kapp seglat intensivt sedan 2002.  Jag hade tidigare registrerat mig på Micro Magics internationella hemsida och nu skrev Steven Oosterheert, mannen bakom Micro Magics succé i Holland, och frågade om jag var intresserad av att segla det första inofficiella Europamästerskap i Micro Magic i Holland. Det kunde jag inte bara motstå. Jag hade tre veckor på mig att bygga färdigt och träna. Det blev en liten tur i Växjösjön i lätta vindar. Jag klarade att segla runt utan några missöden, men tävla och runda bojar, ja det är en annan grej! Jag kände ändå en viss tillförsikt. Har man seglat på riktigt så ska man väl klara att segla modellbåt.

Sent en fredags kväll i november anlände jag till Gouda i Holland. Alla deltagare hade redan samlats i en stor matsal. Middagen var avklarad och båtarna hade åkt upp på bordet. Ingen stor sak då en Micro Magic är 53 cm lång och väger 860gr. Stämningen var hög och de mer erfarna radioseglarna gick runt och hjälpte de mer oerfarna med trim och inställningar. Micro Magics designer, Tysken Tomas Dreyer, GBR 15, var på plats och delade med sig av sina kunskaper vitt och brett. Han skulle senare bli den första inofficiella Europamästaren.

Guldmedaljör Micro Magic Cup Holland 2007 Thomas Dreyer

Det blev två intensiva tävlingsdagar. Det var minst lika roligt att titta på som att kapp segla, efter som tempot var högt. Min egen inledning blev mindre lyckad. Jag hade ju aldrig rundat någon boj tidigare! Och givetvis så missade jag det i min första start. Men sakta blev jag varm i kläderna. Vann ett C-heat och fick segla några B-heat. Slutade på en 36:e plats av 51 deltagare och var väldigt nöjd med min insats. Socialt var det en ännu större succé. Jag har aldrig skrattat så mycket i ett tävlingssammanhang, så nu var jag fast.

När jag väl kom hem från tävlingen beställde jag några ytterligare Micro Magic. Min nya hobby hade tagit riktigt skruv.  Jag bestämde mig för att radiosegling var så roligt att jag bara måste ge andra en chans att pröva på. Steven Oosterheert ville även att jag skulle starta en svensk hemsida. Något jag gladeligen satte igång med, fast jag inte kunde något om hur man hanterar en hemsida. Men med lite entusiasm går det mesta bra. Nu började det hända lite saker i Sverige. Under 2008 dök det upp intresserade med egna båtar och jag träffade Benny Johnsson, SWE 2. Det var faktiskt min fru som visade Benny en Micro Magic i samband med att han skodde våra hästar.

Åke i Modellseglarverkstaden

Som gammal kappseglare boendes i mörka skogen i Småland kom gamla seglarminnen upp då Benny är född och uppvuxen i Lysekil. Han bestämde sig snabbt för att köpa en båt av mig. Nu hade jag en seglarkompis hemma i Växjö. Sedan tidigare hade min farbror Åke tänt på alla cylindrar och skaffat båt. Det blev en hel del besök i Åkes fina verkstad där vi byggde många Micro Magic.

Nu började intresserade att fråga mig om dom inte kunde få köpa en färdig Micro Magic. Trots allt så var det en ganska avancerad byggsats som skulle byggas. Och med en ganska öppen klassregel var det en del att optimera trotts att det handlar om en entyps regel. Och föga anade jag att jag under en sexårsperiod mellan 2007 och 2013 skulle bygga över 120 båtar till glada radioseglare. Det gick till och med så långt att jag inrättade en verkstad på jobbet.

Men åter till början av resan. Under 2008 började jag planera för hur vi på bästa sätt skulle introducera klassen. Planen blev att arrangera en första regatta i Växjö våren 2009. Jag fick även in en artikel om Micro Magic klassen i Allt om Hobby i augusti det året. Dessa två händelser gjorde att klassen fick en bra start.

Den allra första regattan i Sverige seglades i slutet av april 2009. Det var strålande sol och 1-6 m/s. Regattan var en kvalificeringsregatta för det tredje inofficiella Europa mästerskapet som skulle genomföras i Faro, Portugal i september. Vi var 19 deltagare var av 6 hade åkt från Holland för att segla med oss. Och det var två erfarna holländare som kom etta och tvåa. Själv kom jag trea med en lyckad öppning. Som arrangör, båtmeck åt fyra andra seglare och dess utom banläggare, hade jag knappt hunnit titta på min egna båt. Med 2 minuter kvar till start kastade jag i min båt och 12 minuter senare hade jag vunnit första racet! – Lyckan var total.

Segrade i regattan gjord Marcel Blekeer från Holland med sin landsman Gerard Pabbruwee som tvåa. En stark debut gjorde även Calle Malmberg som blev näst bästa svensk. Calle visad tydligt att radiosegling inte var något nytt för honom. Med erfarenheter från den lilla Mini-B klassen ……

Premiärregatta Micro Magic 2009 Växjö

Svensk Radiosegling hade 2009 vuxit med introduktionen av den lilla Micro Magic klassen. En klass som senare tillsammans med efterföljaren DF 65, kom att fostra radioseglare ända upp i världens största klass, International One Metre, IOM. 2017 var ca 25% av deltagare på den svenska nationella rankingen för IOM, sprungna ur den lilla Micro Magic och dess efterföljaren DF 65. Men åter till dom första åren i min karriär.

Det fullkomligt oväntade händer

Då var det dax att för tredje gången ge sig av på ett internationellt äventyr i radiosegling. 2009 års inofficiella  Europamästerskap i Micro Magic gick av stapeln i Faro Portugal. Det svenska landslaget som togs ut bestod av 5 seglare. Calle Malmberg, Mats Bengtsson och Jari Heiskanen, samtliga från Göteborg. Samt Benny Johnsson och jag. Året innan hade Benny gjort debut i internationella sammanhang vid Europa mästerskapet 2008 i Spanien som 42:a av 51 seglare.

Med epitetet “The crazy Swede” dundrade han omkring till en del seglares och tävlingsfunktionärers förtret. Benny har gått den hårda vägen till förståelse för hur effektiv radiosegling ska bedrivas. Själv lyckades jag förbättra mig med hela 17 placeringar jämfört med debuten 2007. Det blev en 20:e plats och jag var mycket nöjd. Nu kändes det inte orimligt med en topp 15 placering i Faro, Portugal.

SWE 8 Micro Magic Euro Cup, Rosas, Spanien 2008

Seglingsplatsen för Magic Magic Euro Cup i Portugal och Faro 2009 var mycket speciell. Vi seglade innanför en lång strandremsa som avskiljer Atlanten mot fastlandet. Det var strömt och en del sjögräs stundtals. Jag öppnade kvalificeringsseglingen med en magisk start. Det såg ut att bli babordsfördel och jag seglade ner relativt nära babordsflaggen. I startögonblicket tappar jag sikt på båten. Slår då kvickt över till babord och sekunden senare går jag på en perfekt babordsbog fritt från andra båtar. Rundar upp på första kryssen som 4:a. I ledning ligger John Thushingham från England. Får en fin läns och rundar upp som tvåa nära John. Ser plötsligt att John seglar in till bryggan och lyfter upp båten. Ja det satt ett litet sjögräs där. Nog bäst att jag gör det oxså. Jo jag hade ett litet strå på rodret. Upp på andra kryssen följs vi åt. Lika så på länsen. I sista länsrundningen innan mål skiljer det 2-3 meter mellan oss. Jag går åt vänster och John till höger. Jag drar en vinstlott och vinner första seglingen!

Fortsättningen blir magisk då jag som enda seglare aldrig ramlar ur A-heatet. Med en jämn serie lyckas jag bli Bromsmedaljör. John vann med Spanjoren Gines Romero som tvåa.

Här finns en länk till Ett av dom sista racen som tydligt visar vilken fenomenalt flyt jag hade i min segling trotts katastrofal start. Klicka  här för YouTube Video. OBS! här är det lämpligt med en “trigger warning” Kappsegling med Micro Magic och strikta ISAF regler är inget som historiskt har hängt ihop. Fullt tillåtet med närkontakt mellan båtar. Inga protestmöjligheter för seglare annat än att under segling påtala regelbrott man känner sig förfördelad av och med förhoppning att den felande seglaren är ett sportsligt föredöme och tar sitt straff.

Prispallen Micro Magic Euro Cup, Faro, Portugal 2009, 1:a John Tushingham GBR, 2:a Gines Romero, ESP 3:a Magnus Timerdal, SWE

Det var en helt oväntad succé från min sida. Och absolut en bragd som inte hade klarats utan sparring av framförallt Benny “fultrimmare” Johnsson. Vi hade under en period tränat och tävlat intensivt. Och Bennys vana att testa udda trim var väldigt värdefullt. Bennys “Fultrim” skulle några år senare föra honom till två inofficiella svenska mästerskap i Micro Magic 2014 och 2015.

Benny “fultrimmare” Johnsson innan fultrimmet satt i Ungern 2010

Vårt svenska landslag lyckades ta en 4.e plats i nationskampen vilket var riktigt roligt. Jari Heiskanen gjorde en kanondebut internationellt med en 14:e plats totalt. Benny bättrade på sina internationella meriter med en 26.e plats. Calle Malmberg var nära Benny på en 28:e plats. Mats Bengtsson knep en 43:e plats. Och alla har vi fortsatt att följas åt ända fram till dagsdato. Den mest värdefulla biten med en hobby är verkligen alla härliga människor man möter och fantastiskt vackra platser man får uppleva.

Svenska landslaget i Portugal 2009 från vänster, Jari Heiskanen, Magnus Timerdal, Calle Malberg, Mats Bengtsson och Benny Johnsson.

En tanke från 2007 börjar ta form

Redan 2007 hade jag bestämt mig för att någon gång försöka få arrangera ett inofficiellt EM i Micro Magic. 2010 planerades därför ett öppet Svenskt mästerskap i Växjö med målsättning att locka seglare från Europa. 

Arrangemanget blev en väldigt lyckat tillställning. 5 nationer och 34 seglare bemästrade 1 plusgrad, duggregn och svaga vindar en majhelg i Växjö. Engelsmannen John Tushingham, som året innan vunnit Euro Cup i Portugal, stod för en vacker uppvisning av effektiv segling  och vann bekvämt. Två blev  Gerard Pabbruwee från Holland. Bäste svensk med en mycket lyckad prestation i det starka fältet, blev Ulf Arvidsson från Falun. Nu med rätten att titulera sig Svensk Micro Magic Mästare 2010. Ulf är verkligen en fin representant för vad som kan hända när en erfaren kappseglare upptäcker Radioseglingens tjusning efter många år som framgångsrik kappseglare. Ulf har flertalet mästerskaps medaljer i klasser som Ok jolle och 2.4mR. Ulf engagerade sig även i klassens hemsida och var ett stort stöd i byggandet av verksamheten. Tyvärr har hemsidan försvunnit då det engelska internet hotellet där vår hemsida var placerad , hastigt lades ner 2015.

Micro Magic Euro Cup landar i Sverige och Växjösjön

Efter det lyckade Öppna Svenska Mästerskapet i Växjö 2010 var våra möjligheter som tänkbar arrangör för Micro Magic Euro Cup 2011 starka. Allt skulle avgöras i en omröstning i samband med det 4:e internationella Euro Cup mästerskapet i Ungern 2010. Det fanns ett antal förslag som presenterades av respektive sökande nation. Sverige blev valt med klar majoritet och nu började planeringen på allvar.

Peter Belyczay överlämnar arrangörsflaggan i Ungern till Sverige 2010

Men först skulle ett Mästerskap seglas på Balatonsjön. Ungrarna har en stabil tradition av Radiosegling och mycket duktiga på att arrangera. Platsen var fenomenalt vacker. För svenskt vidkommande var förväntningarna högt ställda. Själv var jag nu etablerad toppseglare. Och Jari Heiskanen var helt klart på gång då han hemma i Sverige börjat utmana mig stort, något som kulminerar lite senare med två Mästerkaps medaljer i Sverige 2011 och 2012.

Landslaget från Sverige bestod av hela 6 seglare. Nu gör Ulf Arvidsson och Leif Johanson, båda från Falun, debut i internationellt sammanhang. Övriga seglare är Benny Johnsson, Mats Bengtsson, Jari Heiskanen och jag.

För min del blev mästerskapet en besvikelse, men mycket lärorikt. Jag hade blivit för bekväm med min segling. Fastnat i en trim metodik som gjort mig blind för vissa förutsättningar som kräver radikalt annorlunda trim. Mest besviken var jag över att jag var så blind för vad som gällde trotts att jag dagen innan mästerskapet startade hade sett min vän Joa Prates från Portugal segla väldigt bra och snabbt. Jag hade till och med gått fram till Joa och detaljgranskade hans trim. Såg att det var ett väldigt öppet trim jämfört med mitt eget. Trotts detta gjorde jag inga egna justeringar, vilket var hur korkat som helst! Joa vann Mästerskapet snyggt och jag blev näst bäste svensk på en 16:e plats. Den enda trösten var att förra årets mästare John Thushingham hade större problem och hamnade på en 18.e plats. Det var inte förrän mot slutet när jag desperat gav båten till Jari med orden “nu trimmar du om min båt för det här funkar inte” Och Jari fixade trimmet och direkt så var jag uppe och högg i toppen. I bilden nedan rundar jag snyggt upp som tvåa efter första kryssen. Nu mera vet jag när det är dax att öppna upp och få fart i lätta och skvalpiga förhållanden…..

Efter Jaris hjälp med att trimma om. SWE 8 rundar som 2:a på första kryssen i sista racet. Jari själv fastnar vid kryssmärket (SWE 38)

Det var alltså Jari som bäst hanterade Balatonsjöns nycker av Svenskarna. Det blev en strålande 5:e plats. Ulf blev 25:a, Benny 27:a, Leif 32:a och Mats 42:a.

Jari Heiskanen 5:a Micro Magic Cup Ungern 2010

Väl hemkommen från Ungern startade förberedelserna för Micro Magic Euro Cup 2011 i Växjö. Att arrangera ett event med 52 deltagare från 11 nationer kräver en del. Men inte på något sett i jämförelse med ett Officiellt World Sailing event. Viktigast är att ha en kompetent tävlingsledare stab. Klassen har haft lyckan att tidigt etablera ett samarbete med Mikael och Annika Lindel från Falun och Runns Segelsällskap. Med deras hjälp arrangerades mästerskapet. Vi var således ett litet team som höll i hela regattan och där jag dessutom seglade! Det blev en riktig test av simultankapacitet. Jag hade en förebild i Steven Ooesterheert. Steven imponerade stort på mig vid det första mästerskapet 2007 med att klara av att bli 4:a samtidigt som han ledde regattan tillsammans med en liten och effektiv stab. Jag insåg snabbt att en sådan prestation från min sida var inte aktuell. Det var bäst att släppa fokus på den egna kappseglingen och koncentrera sig på att få regattan att rulla på, med resultatet att jag inte ens lyckades vara bättre än min debut 2007. Rent generellt var det svenska landslaget inte heller i fas med uppgiften. Förutsättningarna var där emot perfekta för våra syd europeiska gäster. Det var väldigt skifftiga och ojämna vindförhållanden. Något som Portugiser, Ungrare och Spanjorer är väldigt duktiga på att bemästra. Vi svenska var helt enkelt allt för bortskämda med fina och jämna förhållanden. Något sydeuropéer inte är då man seglar på platser som ofta ger stökiga förhållanden. Jag fick nöja mig med att arrangemanget flöt på bra. Det blev en mycket minnesrik regattamiddag med skönsång och där vi svenskar var i en klass för sig. Med körsångare i teamet drog vi den största av applåder! Allt tack vare en skönsjungande tävlingsledning med assistans av kör tenoren Petter “Professor” Forsén med fru Birgitta Forsén.

Petter “Professor” Forsén

Hur gick det då för oss svenskar? Ja bästa svensk blev Ulf Arvidsson på en 21:a plats. Jari kom 23:a. Debuterande Sven Gester på 25:e plats. Benny 28:a, Leif 36:a, jag 37:a och “Professor” Petter Forsén på en 40:e plats.

Trotts besvikelser för oss Svenskar finns  det en brinnande ljuspunkt i historien. Petter Forsén stod för tävlingens mest spektakulära prestation. På söndagen hade det börja blåsa och Petter riggade om till en egen design av rigg i sista omgångens segling. Till skillnad från vad som var normalt på mindre riggar där fathead och stora akterrundor på stor segel dominerade, körde Petter med en smal stor utan någon större akterrunda och sopade banan med alla! I sista racet lyckades Petter, som mest harvat omkring i C-heat, vinna samtliga race i sista omgången! En makalös bedrift. Och här föddes herr Forséns ryktbarhet som klurig segelmakare inom radiosegling. Jag har väldigt mycket att tacka Petter för. Inte bara när det gäller segel som jag nu mera tillverkar under “professorns” varumärke. Med Petters tillgång till laser skärmaskin har det producerats många bra prylar för radiosegling under åren.

Dom sista åren med Micro Magic

Vi är nu framme mot slutet av mina första 7 år med radiosegling. Micro Magic klassen börjar visa tecken på nedgång. En nedgång som mest handlar om en inkompetent leverantör av båtar. Tillverkaren Graupner led även av ekonomiska svårigheter och blev 2012 uppköpta av ett Koreanskt företag. Det var väldigt svårt att få båtar och reservdelar. Det som enskilt bidrog till att jag helt tappade intresset var när man efter mycket lång tid av leverans problem helt plötsligt släpper en ny variant av Micro Magic som inte var identisk med den gamla. För en entyps klass är detta förödande. I dag kappseglas  det fortfarande i några länder, men nästa uteslutande med den äldre varianten då den nya inte betraktas som lika bra.

Prispall inofficiellt Mästerskap i Micro Magic 2014. !:a Benny Johnsson 2:a Fredrik Edgren 3:a Jan de Best Holland.

I Sverige fortsätter vi trotts leveransproblem med kappseglandet fram till 2015. Och som tidigare nämnts så är Benny “Fultrimmare” Johnsson 2 gånger regerande Mästare.

Det finns funderingar på att arrangera en nostalgi regatta framöver. Vi behöver se till att det fina vandringspriset får ett permanent hem. Förslaget är att med tre intäckningar stannar priset hos den seglare som lyckas med den bedriften.  Kommer sannolikt kanske behövas lite övertalning av Benny för att få till det. Men vi är 3 mot en i detta fall! Ulf Arvidsson har en intäckning från 2010, Jari Heiskanen två från 2011, och 2012, Och jag två från 2009 och 2013. Vi har även en seglare som varit ytterst nära två gånger. Fredrik Edgren till vänster om Benny i bilden, blev både 2014 och 2015 snuvad på förstaplatsen av Benny med minsta möjliga marginal på samma poäng båda åren! Fredrik är oxså en mycket skicklig seglare som visat att man kan gå långt med att börja radiosegla med en liten leksaksbåt. 2016 tog Fredrik ett SM silver i IOM klassen.

Dax att runda av den första delen i min nostalgi tripp med ett lite filosofiskt perspektiv. Radiosegling har givit mig många härliga vänner och upplevelser runt om i världen. Och definitivt insikten om att lek och tävling kan förgylla livet efter 50.

Fortsättning följer. En Kinesisk radioseglare tar världen med storm.

Våren 2017 och regatta i Gottskär. Version 6 av DF 65 gör premiär.

Ps. Med anledning av Micro Magic segling och kappseglings regler, kom jag ihåg en liten uppseendeväckande incident i begynnelsen. Det var regatta i Särö och vi var inte mogna uppgiften att segla städat. Mats Bengtsson ropar högt och ljudligt “NU HAR JAG JÄVLA MYCKET STYRBORD” och 1 sekund senare dundrar 3 babordsbåtar in i Mats båt. I Micro Magics barndom blev det en hel del arbete med att få in rätt attityd, men vi lyckades med tiden lära oss att segla städat och mer regelmässigt. Något som vi försöker föra vidare i den nya klassen DF65. Ett viktigt arbete som hela tiden måste prioriteras. Vi sitter ju som bekant inte i båten utan står tätt ihop på bryggan, och det sista vi vill är ju att framstå som krisande småbarn i sandlådan….Radiosegling är en mycket fostrande sport även för gamla gubbar.

Magnus Timerdal, Hovmantorp 20200217