KLM DF95 Askersund

Klassens sista KLM innan vi erhåller SM-status även i DF95!
Sverige är på frammarsch och KLMs 30 anmälda, 27(?) deltagare vittnar om att det bubblar även i denna klass, flertalet ”IOMare” har skaffat 95a och ryktet sprider sig att det är ”en billig båt med riktigt bra egenskaper” vilket gör att vi ser att fler och fler är med och rejsar! Skoj, skoj, skoj tycker förbundet!

Magnus Janeborn med stab skötte arrangemanget efter bästa förmåga i de svåra förutsättningarna, draggande bojar och vinden från ”fel håll”
Herr Janeborn höll ett skepparmöte med bravur och förklarade med myndig stämma hur det hela skulle komma att fungera. Deltagarna fick även reda på att den gröna banken kommer att satsa otroliga resurser på RC-segling med lite hjälp från det gula varuhuset, genom Magnus försorg! Föredömligt!

Dagens arena i den trixigaste vindriktningen.
Strax innan första start.

Det var rejält svårt att hitta rätt i puffarna, undertecknad lyckades bäst innan den väldigt goda lunchen med serien 112233 (lätt att komma ihåg, men samtidigt en fallande tendens) och SWE60 ledde efter 6 seglingar.

Pasta Carbonara intogs i klubbhuset kl 13:00, kl 14:00 gick nästa start, några bytte batterier, några svor över orättvisor, några mös över en framskjuten placering Collberg såg mest sammanbiten ut och han till o med tappade snuset en gång, nu är det allvar!

Eftermiddagens seglingar hade en klart lysande stjärna, Michael Collberg SWE21 spikade samtliga seglingar han deltog i på ett hysteriskt övertygande sätt. Kan det vara den fastrostade kicken, kan det vara den tuggade snuspåsen eller är det helt enkelt en jävla massa tur? Se ledarintervjun här:

Länk till intervjun!

Det blev även en liten film från R1, den hittas här! Glöm inte prenumerera på youtube-kanalen, så vi når 1000 prenumeranter och kan börja sända live från en brygga nära dig!

Regattamiddag, bild 1
Regattamiddag bild 2

Söndagens prognos skvallrar lite om en mer sydlig vindriktning men samma skvalpstyrka, blir säkert spännande!

Sol var lovat, tror den regnade bort på nåt sätt?!?
Humöret på topp efter gårdagens mycket trevliga regattamiddag.

Banområdet från lördagens seglingar såg bäst ut i den sydvästliga 3-5 m/s starka vinden, lite runt kröken hamnade kryssbojarna och vi seglade några race där. Undertecknad testade att byta batteri i radion under race, fegade lite och slog till styrbord innan bytet skedde, nästa gång är det lovat en babordsbog under bytet!
Gemensamt beslut att byta område och vandring längs de långa bryggorna inleddes, bojbåten fick jobba hårt! Ett särskilt tack till alla som gladeligen ställde upp under helgen, utan er hjälp hade det inte blivit något.

Bojbåt med proffspersonal!

En allmän diskussion på bryggorna denna helg var “hur ska vi göra för att råda bot på krockarna uppe vid första kryssmärke?” Ett förslag som jag råkade höra och som jag spontat tyckte lät som ett spännande och förmodligen väl fungerande sätt. (Rätta mig gärna om jag hört fel, eller förstått fel) Man seglar med 2 kryssbojar, en till höger och en till vänster, minst 10 meter mellan dessa bojar och man väljer själv boj att runda, man rundar utifrån och in, lite som en omvänd länsgate – låter kanonspännande tycker jag! Man borde slippa ganska mycket trafik på detta sätt?

Mäster Ulf Lindberg vilar sig i form!

Hur gick det då? 24 race per seglare och 6 borträkningar, bra jobbat tävlingsledningen!
Svenska DF-förbundet hurrar i baktakt till pallen.

Ja vad ska man säga, #Kungen Michael Collberg SWE21 segrade och kan titulera sig som den sista KLM-mästaren DF95 på passande låga poäng, 21p. 2a undertecknad på 37p, 3a Thomas Enwall SWE30 på 57p (bara 1 före fyran Magnus Timerdal SWE8 på 58p)
Ett speciellt grattis till GM-mästaren Johan Ameln SWE2 på 89p.
Varmt välkommen till klassen Johan! (en lysande premiär tycker jag)

Magnus Janeborn höll föredömligt i mycket denna helg, det märks att det är plus moms för bankmannen av rang!
Bild på Johan “Jocke” Ameln SWE2
Pallen med de väldigt fina priserna, från vänster Thomas, Michael och Jonas
Totalresultaten

Vid tangenterna
Jonas Samson
SWE60

Ranking DF65 Nynäshamn

De där väder-förståsigpåarna, alla prognoser pekade på sol och 16 grader under större delen av söndagen, det blev regn lagom till skepparmötet och några 16 grader såg inte jag till i alla fall. Nåväl, alla som skulle segla idag var på plats, några hade fallit ifrån de 30 föranmälda och vi seglade i 3 grupper. Förmiddagen seglades på insidan av den långa fina piren med sjögräsproblem. Lunchen hamnade magen och banområdet flyttades till utsidan piren, något bättre ur sjögräsperspektiv, men det är alltid tråkigt att ligga bra till efter fina taktiska manövrar och sen rasa ner i fältet pga sjögräs, nåt strå klarar de flesta av men när en mindre skog hänger runt roder och köl är det inte kul, inte kul alls 🙁 Tror dock de flesta blev drabbade mer eller mindre.

Långa fina bryggan

Det finns en film från gårdagen, kika gärna på den på nedan länk och glöm inte prenumerera på kanalen: HÄR när kanalen når 1000 prenumeranter så kan jag livesända direkt från bryggan.

Några numera klassiska referat från bryggan (utan inbördes ordning – av GDPR-skäl kan jag tyvärr inte avslöja källorna)
Andrakryssar man minns….
Vilken jädrar tur att komma loss efter den starten….
Tänk att det skruvade hela vägen upp till kryssbojen ”Det såg Mr C redan vid länsbojen”….

En intressant bildserie från eftermiddagen på klassens giganter:

Svenska DF förbundet spelar blockflöjt i baktakt för pallen:
1a Michael Collberg SWE21 på låga 14 poäng
2a Tim Shuwalow SWE17 på 19 poäng
3a Magnus Timerdal SWE8 på 20 poäng
1a GM Olle Krogh SWE77 på 54 poäng.

Resultatet
De vackra gossarna på pallen, Olle Krogh, Tim Shuwalow, Michael Collberg och Magnus Timerdal.

Vid tangenterna
Jonas Samson
SWE60

DF95 ranking Nynäshamn

Vilket septemberväder, tror minsann Mats Hagman med stab swishat SMHI – sol, värme, glatt humör och vind, nåja, stundtals vind och ibland från samma håll. Just detta med vinden kom att prägla denna DF95-ranking. Jag vill redan nu tacka Magnus Timerdal med båtförare för ett exemplariskt jobb, även om förutsättningarna grinade bojbåten i vitögat gång efter gång. Något att ta med sig är att se till så vi har 4 kryssbojar så vi kan lägga dessa på en rad och välja mellan race vilken som blir kryssboj i nästkommande.

Härliga Nynäshamn

Vi tycker det var extra roligt med nytillkomna i klassen och på bryggan, Hans Funke, Claes Lindström, Goodie Rosén, Rickard och Buster Göransson. Varmt välkomna! – något som kännetecknar den goda stämningen på bryggorna runt omkring i landet på rankingar är att vi kallar inte medtävlare för annat än deras respektive namn.

Kort om Globals venue (vi skulle ju seglat Globals DF65 just denna veckan men pga Covid så är detta uppskjutet till 2021) En av Europas längsta och kanske bästa bryggsektion ligger i Nynäshamn. Vi håller tummar och tår för att slippa maneter och sjögräs när Globals kommer att seglas.

Det blev en film i vanlig ordning: klicka här vänligen prenumerera på Youtube-kanalen för att möjliggöra livesändning när kanalen når 1000 prenumeranter.

Svenska Dragon sailing-förbundet spelar triangel fyrstämmigt för pallen!
Föga förvånande så var det Michael Collberg SWE21 som hade mest tur denna fantastiska lördag Michael vann på låga 10 poäng, tvåa blev undertecknad SWE60 på 18 poäng. Hans Funke SWE110 stoltserar med snygg tredje plats och vinst i GM!

Vid tangenterna
Jonas Samson
SWE60

SM DF65 5-6 sept

Vilken helg i Ljungskile!
Allt från A+ till dyk med C med stark betoning på B-rigg, sol, moln, regn men ett överlag väldigt gott humör och en arrangörssstab som spred värme i de 11-18 graderna som Ljungskile bjussade på denna första helg i september. Dessutom rikligt med tilltugg och dricka till det!

Deltagare från Stockholm till Malmö (tror dessa städer var längst ifrån i geografin till årets efterlängtade mästerskap?)
42 anmälda med tryck uppåt 60 – väntelista, några sena avhopp och deltagare på väntelistan fördes upp på en ordinarie plats, snyggt roddat.
Tänk vad bra vi har det i DF-65-världen, vi har fler som vill segla än vad som finns plats för. Inte många RC-klasser brottas med det problemet vad jag vet?

Jag filmade Race 1 från lördagen ett av få race där de flesta hade A+,
undertecknad fick erfara att det går bra med B från 6-7 m/s ökande 😉

Klickar ni på filmlänken nedan så hamnar ni på en youtube-kanal med många 100-tals RC-filmer, DF65, DF95 och IOM, finns möjlighet till ren nyfikenhet men även ”utbildning” och intervjuer.
När kanalen fått 1000 prenumeranter så kan jag sända live från mobilen direkt från bryggan på kommande regattor. https://youtu.be/eT6VbCryl08 så prenumerera gärna.

Lördagens seglingar seglades i fasta grupper, Röd, Blå och Grön, 2 seglingar i stöten från den eminenta bryggan som fått en läktare för tävlingens skull, för att vi skulle kunna stå i 2 led. Några positiva överraskningar i de olika grupperna tog chansen till framskjutna placeringar, t ex Ulf Lindberg, trevliga Uffe sa på förhand att det blir tufft i Röd grupp, när lördagen var färdigräknad så kunde Ulf notera att han blev 2a i gruppen! Snyggt Uffe, se vad träning gör!! #stenmark.

Jag tog en bildsekvens med några sekunders fördröjning på första kryssrundning i ett silverheat på söndagen. Kika in bilderna här: (föredömligt nog så passade hemmaseglaren Richard SWE71 på att vara i ledningen, jag kanske ska stå med kamera oftare när du rejsar Richard?)

Det är alltid spännande att se att nästan alla av oss radioseglare envisas med 15 graders kryssvinkel sista metrarna upp till kryssmärket. 🙂 (jo jag vet, jag gjorde själv några såna fadäser och fick gippa o runda om)

Resultatet pendlade under nästan hela söndagen i Guldgruppen, tror vi hade 3 olika Totalledare under dagen, som det ska vara MEN, ingen rådde på titelförsvararen Tim Shuwalow SWE17 som återigen vann SM-guldet, tätt följd av Michael Collberg SWE21 och på en mycket snygg tredjeplats Magnus Timerdal SWE8. Svenska DF sailing-förbundet bjuder upp till 3-stämmig skönsång till pallen! (Se resultatbild nedan för komplett resultat)

Vi får väl alla hoppas att Covid-19 situationen kommer ge sig och man hittar vaccin, för om nästan exakt 12 månader är det dags för den framflyttade Globals regattan i DF65. Platserna gick åt fort förra gången vi släppte länken internationellt och vi blev (ur minnet nu) uppåt 90 deltagare från 15 nationer(?!?) mer om detta spektakel kommer presenteras framåt, håll utkik. (Känns som vi i Sverige står mycket högt i kurs internationellt när det gäller motståndet, är helt övertygad att alla våra lokala fleets bidrar på ett ypperligt sätt att flytta fram positionerna i trim, strategi, taktik, boat handeling och många många regattor seglas året runt. Kan det rent av vara så att vår rankingserie är världens bästa??!!??)

Jag önskar avsluta denna rapport med ett stort stort tack till Bosse och Richard med ”stab” vilket jobb ni lagt ner och så bra det blev! Vi är nog många som mer än gärna kommer tillbaka och seglar hos er i framtiden!

Vid tangenterna
Jonas Samson
SWE60

DF65 Ranking Gryt 26/7

ÄNTLIGEN är säsongen 2020 igång och vi blev 36 sugna seglare som åkte lite olika långt, Landskrona-Karlstad-Göteborg-Stockholm och allt där mellan. Skoj med stort intresse.
Gryt bjöd upp till aktiviteter fredag eftermiddag och hela lördagen (som Mats Hagman strax skriver en helt perfekt text till 😉 )

Jag tänkte försöka beskriva känslan och ge ord åt suckarna under förmiddagens race, det var ”lite” buskigt med allt från dyk med B rigg till totalt vakuum med A+, några ”orkade” inte rigga om, några orkade men valde fel minuten innan start, det blev dyrt och surt. Några race genomfördes innan den väldigt goda och trevliga lunchen, det vred till en mer positiv riktning – längs med den långa fina bryggan, dojjade lite och brisen låg fint mellan 2-kanske 4 m/s och vi hann med hela 9 race per person i ett 4-gruppsystem som mästare Petter Kostmann knåpat ihop, tillika dagens über-race-officer – vilket sköttes med bravur, bra där Petter (med stor hjälp från bror Jonas i bojbåten) snabba korrekta beslut och tempot hölls uppe. Undertecknad hoppade i bojbåten vid tillfälle och hjälpte till med några justeringar.

Eftermiddagen löpte på i samma tempo och det kom några tunga regndroppar och lufttemperaturen sjönk några grader, är hösten redan här? Några deltagare hade inte med någon radiomuff, glöm inte torka ur radion.

För egen del så ramade den ”milslånga” bilkön genom Söderköping och störtregnet i höjd med Mjölby in denna söndag, Genvägen heter träning #stenmark 🙂

(Jag såg någon på bryggan med systemkamera och teleskopobjektiv, ska bli skoj när dessa alster kommer upp i någon lämplig tråd)

Jag klippte ihop de filmer jag tog till en sammanhängande film med resultat och pallen på bild. Prenumerera gärna på kanalen och ange högsta upplösning i Youtube-appen för bästa upplevelse. https://youtu.be/Kz-CUCNWLJw

Svenska DF Sweden-förbundet drar några melodiösa elgitarr-riff till topp 3.

1a den ”omöjlige” Tim Shuwalow SWE17 på hysteriskt låga 8 poäng, 2a Kungen Michael Collberg SWE21 på 11 poäng (vilken uppgörelse om styva månaden i vackra Ljungskile det blir) Snygg 3a Christer Sörvik SWE5, 18 poäng.

Nästan Coronaavstånd!
Resultatet-PDF-varianten kommer inom kort

Vid tangenterna
Swe60
Jonas Samson