Ordförandebrev 1/2023

Tack för förtroendet. Förbundet valde vid årsmötet i Västervik mig till ordförande för att efterträda Bosse Gullberg som avgick efter väl förrättat värv.

Valet kan ju tyckas märkligt. Till skillnad från Bosse (som firar 50 år som medlem i Ljungskile Segelsällskap) hade jag egentligen inte kappseglat – under 50-årsperioden sedan min stjärnbåt försvann på Kössö i stormen 1969 – fram till 2019. Jag har tillbringat ungefär 25 år av min yrkesaktiva tid utomlands. Det närmaste jag kommit till segling under den perioden har varit lite vindsurfing i Angola och på Baggensfjärden.

Det dröjde alltså 50 år innan jag upptäckte ett antal små båtar i vattnet utanför Kattholmen i Gustavsberg och frågade en av seglarna, Magnus Timerdal, vad gubbarna höll på med (SM DF65): ”Vad är det för slags båtar?” Vännen Magnus (som  visade sig ha bott nära oss på Värmdö) svarade tålmodigt: ”Det är en och samma båttyp..”

Och på den vägen är det.

Jag byggde DF65, DF95, började e-segla med appen Virtual Regatta Inshore (har nu liksom ett antal andra DF-seglare deltagit i flera SM) och skaffade så småningom en IOM (Britpop) som även den höll på att krossas mot klipporna i Vadstena under SM förra året. Den byttes ut mot en ny Kantun 2. Jag inbjöds generöst att delta i seglandet både i Stockholmsområdet och i Mariestad. Jag tyckte att jag efterhand blev bättre från en mycket låg nivå – men det blev alla andra också från sina nivåer. Så mitt motto blev och förblir: tävla med dig själv.

I arbetsbeskrivningen för förbundets ordförande står: föreningens utveckling. Beslut om detta tas ju egentligen av årsmötet och löpande av styrelsen så jag ska väl inte skriva så mycket om det ännu. Men jag tillåter mig ändå några tidiga reflektioner.

Hade jag som mina två bröder varit läkare hade jag systematiskt ordinerat radiosegling inte bara för pensionärer utan för alla som behöver tänka på något annat i svåra tider och känna sig mindre ensamma i vad som ibland kan uppfattas som en ganska grym värld. Radioseglingen tror jag försenar demens och förbättrar koncentrationsförmåga och balans och förmågan att stå och gå under många timmar. (Bra för mig som fyllt 75).

Radioseglingen kräver delvis andra egenskaper än dem som samhället premierar för att göra karriär och tjäna mycket pengar. Många av dem jag möter är skickliga hantverkare/tekniker med en stark strävan efter noggrannhet och perfektion. Jag förstod snabbt att de som till synes aldrig har några problem med sina båtar lägger ner mycket tid hemma på att utesluta möjliga fel. Det är också något som är värt att förmedla till ungdomar som kan vara intresserade av radiosegling. Det är ju ändå fantastiskt att flera tusen personer betalade en slant för att prova på radiosegling på båtmässorna i Göteborg och Stockholm i år.

Tim S. oc h Mats H försöker hantera kön av ivriga ungdomar och äldre

Vad yngre och äldre behöver är att komma över tröskeln och göra den investering, främst i tid, som krävs för att få ordning på den första båten. Det räcker då inte att få båten monterad av någon annan. Då blir man lätt ställd när fel uppstår under seglingen och man kanske inte snabbt kan få hjälp att lösa problemen. Jag har hört att en hel del potentiella radioseglare givit upp just där  – när de känt sig både lite övergivna och helt enkelt alltför långt ifrån pallen under de första seglingarna.

Men jag tänker tvärtom: vore det inte lite konstigt om de som har ägnat decennier av sitt liv att lära sig kappsegla inte skulle få utdelning för det? Vad har jag för rätt att förvänta mig att komma före dem efter några korta års segling? Själv blir jag glad de gånger då jag har haft särskild tur med vinden under enskilda seglingar. Jag har lärt mig att jag kanske har sån tur ett par tre gånger under en tävling med 15 heat. Mitt mål är att öka det antalet lite grann men jag inser att det kommer att ske långsamt. Samtidigt blir jag äldre men hoppas kunna segla länge än. Jag har träffat flera seglare som närmar sig 90 års ålder.

Grundläggande för att komma över tröskeln är naturligtvis att lätt kunna få tag på reservdelar och lätt hitta råd för hur båten ska ställas in, vilka regler som gäller och hur man kan orientera sig under seglingen både i förhållande till vind och strömmar och till andra seglare.

Här har förbundets hemsida redan kommit en bra bit på väg men mer finns att göra. Och det är kanske något jag kan bidra med efter att ha botaniserat rätt mycket bland videos och texter internationellt under de senaste åren.

När Magnus Timerdal i samband med rankingseglingarna i Sjötorp 2019 på hösten erbjöd sig att ge mig några trimningstips för  DF65 och Df95 spelade jag in detta och Magnus lade ut länken på hemsidan.

Sedan dess har mer än 4000 visningar gjorts av detta enkla material som med bearbetning tog ett par timmar att producera. Det visar att det finns en efterfrågan och att det är värt besväret att göra det som Magnus försökte åstadkomma i Västervik nyligen nämligen att kommentera inspelad bild. Det görs rutinmässigt i IOM-sammanhang på global nivå, i USA ibland och kanske framför allt i Australien av den generöse DF65-seglaren Mike Jefferies. Vad som är viktigt här att notera är att kommentarerna inte behöver göras när videon spelas in utan kan läggas till i efterhand i samtal till exempel över Zoom eller Teams mellan några deltagare eller experter när videon spelas upp genom delad bild.

Det här tänkte jag ta upp i styrelsen som en möjligt bidrag från min sida att förbättra återväxten i förbundet och hjälpa medlemmarna att få en överblick över olika typer av starter, trimningstips etc. Som det ser ut nu ligger det tips av alla de slag på nätet från hur man trimmar till hur man rostskyddar sin båt (se nedan länklistan). Det finns också en internationell Facebook-sida som jag administrerar sedan 2019 med mer än 2500 medlemmar där sådant material successivt lagts ut.

Flera medlemmar har bidragit aktivt till att producera videos som kan användas i undervisningssyfte. Senast kom seglingarna i Västervik att sammanfattas i en video som visade hur de olika starterna hade sett ut. Föredömligt tycker jag.

Parallellt tänkte jag också försöka hjälpa Mats Hagman och andra att skapa intresse för Globals i Nynäshamn 2024 genom att lägga ut en del material på engelska. Fleetwood Globals för DF95 kommer ju snart att vara i rampljuset och dit åker ju Mats och andra för att hämta idéer och sprida information om vad vi planerar i Sverige.

Som jag sa på årsmötet är jag full av beundran för alla de entreprenörer som driver verksamheten framåt på en mängd olika platser från Falun till Lerum till Västervik. Det är inte längre fråga om några stycken engagerade utan ett antal som lägger mycket tid både på att hjälpa andra seglare, arrangera events och arbeta som domare. Här gäller det är väl snarast för styrelsen att sprida kunskap och kännedom om vad som görs på andra håll för att ge inspiration och möjlighet till samarbete till exempel när det gäller utbildning.

Lite inspirerad blir man när man besöker en segelklubb i Split i Kroatien som både har storbåtsegling, jollesegling, IOM och en stor ungdomsverksamhet med DF 65.

KSSS och svenska seglarförbundet stöder nu aktivt e-segling som en metod att locka fler tjejer och ungdomar till jollesegling (vid e-SM-finalen på båtmässan kvalade för första gången en tjej/dam i år). I Sjötorp har vi gjort ett liknande enkelt försök att köra lite DF-segling med unga jolleseglare. Ett mycket tidseffektivt sätt att lära sig reglerna. Det vore intressant att höra om det finns fler som prövat samma sak.

Det här är en första hälsning från mig som ny ordförande. Ge mig gärna lite feedback på min email larserik.lundin@gmail.com eller på Facebook.

Lars-Erik Lundin

PS. här är några länkar till

  • playlists på Youtube som jag börjar sätta ihop
  • samt till min internationella Facebooksida för

DF 65/95 – IOM – Virtual Regatta Sailing tips (Facebook)

Df65 – Df95 racing tips (med ett fyrtiotal videos så långt).

Exempel på en website där jag försökt samla instruktionsmanualer:

Om två regattor


Först var det Sjötorp och rikskval.

Vilken fin helg det blev, den sista i oktober. Platsen är ju härlig att komma till och vistas i och så praktisk och bra för en regatta. Allt samlat. Bra boende. Bra mat och en nästan löv- och gräsfri arena där vi seglade i hamnen nedanför slussarna vid Göta kanals in/utlopp.

Bara att lasta den lilla fyrhjuliga kärran och ta sig runt.

Mariestads segelklubb och Sjötorps Segelsällskap hade slagit sina påsar ihop och fick till ett riktigt bra arrangemang. (Ja, jag vet att jag staplar superlativer men går det annat att göra?)

Lördagen var ägnad åt 95:an och det blåste frisk sydväst med de flesta båtar klädda i b.

Minns inte hur många race som genomfördes men minns i alla fall att det slutade med att jag fick en silvermedalj i grand master-klassen.

På kvällen blev det samvaro med mat hemma hos Lars-Erik Lundin i hans och hustruns härliga kanalvilla. Vi var tiotalet urblåsta seglare runt det generösa bordet.

Söndagens 65-segling hade kunnat bli en lättvindsdag. Den utvecklades tyvärr till en ingenvindsdag med bara fyra race genomförda.

Det fjärde racet bör vi diskutera. Ty oavsett vad som står i reglarna måste det vara fel att räkna placeringar utifrån var båtarna parkerat på vattnet, när racets maxtid löpt ut. Det bör vara DNF för dem som inte lyckats ta sig i mål.

Sedan var det Ekenäs i Ronneby och regionkval.

Efter en veckas väldigt växlande prognoser bestämde sig Bieggolmai (eller möjligen Zeus) den sjätte november för att blåst och småregn var lämpliga omständigheter för segling med den lilla båten.

Platsen visade sig mycket lämpad för vår sport med goda möjligheter att lägga bana, förmodligen oberoende av vindriktning.

Vinden den här dagen manade huvudsakligen till b-rigg och sydvästen var hyggligt stabil. Det senare betydde att arrangören Magnus Timerdal och hans vapendragare Jari Heiskanen bara behövde ro några gånger – jo, de rodde och det i en pytteliten dinge – för att lägga ut och justera banan.

Även till Ronneby kommer jag gärna tillbaka. Och skulle det då finnas en toalett som är öppen, så vore det ett ytterligare ett plus för detta Ekenäs i Ronneby.

Resultat finner ni på annan plats.

Vi ses i Vadstena!

Stig

SWE 133

Kappseglingsprogrammet 2023 börjar ta form……

…. och därmed också Rankingreglerna för uttagning Global 2024 för DF65.

Kappseglingsgruppen jobbar på för fullt med att sätta ihop programmet för 2023. Tankarna runt mästerskap och dom Nationella Rankingarna för DF65 har kommit väldigt långt. När det gäller DF95 så är helgerna som kombineras med DF65 på gång. Men kombinationerna med IOM är inte lika långt gångna. Datum och platser är som sagt inte spikade, men detta är för att ge er en överblick i hur tankarna ser ut.

Som traditionen bjuder så satsar vi på att köra ett Inomhusmästerskap i Karlskoga. Man tittar nu på vilken helg i februari som kan vara lämplig.

Den första Nationella Rankingen för DF65 är tänkt att seglas i Västervik, (det är inte klart men vi har förfrågan ute), som en två-dagars. Det blir antagligen en helg med DF95/IOM under april, var är dock lite osäkert. Redan första helgen i maj, så kommer vi att köra SM för DF65, detta blir lite av ett ”För-Global” i Nynäshamn. I slutet av maj eller början av juni, så kör vi en kombinationshelg DF65/DF95 på mina hemmavatten i Ljungskile.

Sedan tar vi sommaruppehåll på nationella tävlingar. Traditionen i Gryt blir i mitten av augusti. Försöker senarelägga den lite för 2023, för att kunna få lite andra förutsättningar med boende etc, Första helgen i september är det SM för DF95 i Vadstena. Tre helger senare (23-24/9) är det dags för en DF65/DF95-helg i Stockholm. I mitten av oktober, så satsar Ljungskile på att köra ett NM för DF65. Det planeras också i oktober / november två helger med DF95 / IOM.

Till allt detta så kommer det också fyra Regionala Rankingar. Var och när dessa läggs kommer att komma senare, dock är tanken att omgång 3, skall seglas senast 1 oktober. Detta då den då skall kunna ingå i rankingen som gäller för uttagning till Global 2024.

Underlag för ranking 2023-10-02 kommer att vara följande:

Nationella rankingar: De fyra senaste genomförda nationella rankingar före 2023-10-02, med nu liggande schema skulle detta innebära 2023N1 Västervik, 2023N2 Ljungskile, 2023N3 Gryt och 2023N4 Stockholm

SM: SM2023 Nynäshamn med nuvarande schema

Regionala rankingar: De fyra omgångarna av regional ranking som blir underlag är: 2022R4, 2023R1, 2023R2 och 2023R3

Dessa omgångar måste vara genomförda och rapporterade senast 2023-10-01 och det innebär att om någon region inte genomfört 2023R3 till den 2023-10-01 kommer bara 3 regionala rankingar användas som underlag för den aktuella regionen.

Detta betyder alltså att Regional Ranking 4 som seglas nu till helgen/första helgen i november, troligen kommer att vara med i uttagningen för Global 2024 för DF65.

Bosse Gullberg i samarbete med Kappseglingsgruppen

Info och tankar från Ordföranden – Hösten 2022

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev här på hemsidan. Mycket har det snackats om på bryggor och i klubbhuset på tävlingarna under sommaren och hösten, men det är ju inte alla som är med där eller hör det som sägs.

Vi är mitt inne i en intensiv seglingsperiod. Jag såg en bild på hur seglarna i Region Mitt skall åka runt i den kommande månaden. Vi ser att det är några tävlingar som är under 10 anmälda, men vi kommer att ge dispens för dessa och dela ut rankingpoäng. Kappseglingsgruppen kommer sedan att se över dom regler vi har för rankingpoäng. På centralt håll sitter några redan nu och filar på kappseglingsprogrammet för 2023. Så fort vi fått ihop huvuddragen, så kommer vi att kommunicera detta.

När vi sedan kommer till Global 2023 för DF95, så är nu Notice of Race uppdaterad och ni finner den här. Tävlingen går 12-19 maj i Fleetwood. Sverige har i första omgången fått fem platser. Så dom fem första på rankingen per 27/8 har precis fått erbjudande från om att deltaga. Står någon / några av dessa över, så fortsätter vi ner i rankinglistan. I andra omgången som kommer i början av november, så kan Sverige få fler platser. Det kommer sedan en tredje omgång, men där styr arrangören av ytterliga tilldelning.

När det gäller Global 2024 för DF65, så kommer det ju att gå i Sverige. Det kommer att seglas i Nynäshamn, och är preliminärt 6-12 maj. För några veckor sedan, så var Matsarna (Hagman och Claesson) på möte med Nynäshamn Segelsällskap och organisationen börjar sakta sätta sig. Givetvis finns det massor med frågor, men det hela känns väldigt positivt. En sak som kommer behövas, så är det sponsorer. Har ni några idéer om detta, stora som små, så hör av er.

Avslutningsvis så har jag fiskat upp att det finns bidrag från Riksidrottsförbundet gällande ”Idrott 65+”. Jag har mailat ut till några klubbar som jag vet har aktiva Grand Masters, men är det fler intresserade så hör av er, så skickar jag över dom riktlinjer jag fått.

Detta var lite från mig. Har ni några funderingar eller frågor, tveka inte att höra av er.

Er tillgivne ordförande

Bosse Gullberg

Rankning DF95 – Vadstena

Ranking 4 DF95 Vadstena

Vi var uppåt 20 båtar anmälda, 16 kom till start och hör o häpna, denna rankingen vann inte #kungen!

Många kikade flera gånger på prognoserna i flera olika appar och många med undertecknad funderade många gånger innan vi åkte. Ösregn, 0-14m/s och eventuellt lite sol……lät spännande.

Dagen inleddes med ett någon förskjutet tidsmässigt skepparmöte – vi väntar på vind!

Regattan startar i tveksamma 0,5 m/s som vrider mot nord och sen mot nordväst, alla som inte seglat i Vadstenas södra regattaområde upplyses att det är brygga 1 eller brygga 2 (i 45 graders vinkel) det blir lite snett men bojbåten jobbar frenetisk och vi får iväg hela 8 seglingar innan lunch – mästerligt arrangemang.

Lunch hamnar i magen på de flesta, noteras att några segel syns ute på viken, hitta trimmet och rullen i båten kan vara viktigare än medhavd torr macka.

Vissa hade sin peak runt lunch, andra var väldigt glada över 2 borträknade race.

Eftermiddagen kom lika säkert som duggregnet, men skyarna var på RC-seglingshumör och det blev bara några få droppar. Vinden däremot vred mot nordväst och ökande uppåt hysteriska 3-5 m/s. Alla trimmade om från guppa med vågorsegling till trimbart med känsla.

Samma båtar var i toppen ändå, men lite roligare för oss i kön.

Man skulle kunna summera arrangemanget med ett fåtal ord, t ex Mästerligt, eller varför inte Proffsigt.

Många med undertecknad hissar arrangören för riktigt bra banor i svåra förhållanden och snabba korrekta beslut från tävlingsledningen.

Svenska DF95-förbundet kompar i baktakt till pallen.

1a SWE-1 Bood

2a SWE-21 Collberg

3a SWE-8 Timerdal 

Det finns bilder från dagen i RC-segling Vadstena-gruppen på FaceBook

Samt film på länken: https://youtu.be/qHAcQclz8qU

Noteras även att regattaorganisationen behövde ström till resultaten.