Lagsegling Vallda 1 dec

Känner att jag vill börja detta referat med några personliga superlativ 🙂

2019 års förmodligen sista tävling (om inte LjSS får till det i mellandagarna – isen kanske lägger sig och då blir det inget, mer info kommer komma från Bosse i egen tråd) blev den kanske roligaste och med bäst yttre förutsättningar, även om regattan hölls första advent.
Sol, Vind och ett väldigt gott humör på alla!
Stort tack till ni som kom och ett ännu större tack till Mats Hansson för arrangemanget – det självklara största tacket till Mats bättre hälft för lunchfixet.

Året 2019 har mest präglats av lätt till ingen-vind på rankingar och SC, något enskilt race har man kunnat se A eller till och med B-riggar men till en klart övervägande del har det varit riktigt snålt med blåsten, otur förmodligen och inget man kan göra något åt.
Därför kändes det så väldigt fint idag i Vallda, med mellan till ”top-of” A+ innan lunch och sen B hela eftermiddagen – jag bedömer dagens regatta som den klart roligaste när det gäller de yttre förutsättningarna, perfekt riktning utmed den långa fina betongpontonen, lite lagom vågor, det gick att få surf och vind 5-9 m/s uppskattade jag det till över dagen, 10:30-15.00. 16 race hann vi med och nu kommer jag in på formatet.

Lagsegling brukar hållas med 2-3 lag samtidigt på banan och många taktiska situationer, hålla undan en båt så egna laget kan komma framför. Så gjorde vi inte idag 🙂

Det var lite mer åt vanlig fleetracing men med några spännande undantag, jag vet inte hur övriga lag hade det, jag kan bara redogöra för lag 112 (snitsigt namn by the way, summan av segelnummer i laget och även dagens datum 1 / 12 – tycker vi borde fått stilpoäng för detta)
Vi, Rolf, Calle och undertecknad, kollade lite trim, höjd, startlinjen tillsammans innan nästan varje start. Sen stod vi ofta tillsammans vid startnedräkning och diskuterade olika kommande scenarion, vi såg även till att inte vara i vägen för varandra, vi påtalade om någon slagit om det lyfte eller motade, jag ”blev tvungen” att slå en gång på stackars Rolf, och min inställning i trimmet var att jag gick lite högre, så jag skitade ner honom vid ett tillfälle, bad om ursäkt, men i övrigt var vi sällan i vägen.
Calle och jag rundade första kryss några ggr ganska nära varandra, diskussion om vem som skulle gippa direkt och vem som skulle falla av för SB – diskussion om vilken länsboj och varför. Fantastiskt trevligt nytt grepp. Hoppas och tror att vi kan göra om tävlingen.

Jag har inte hört några negativa reaktioner så jag misstänker att de som kom till Vallda idag tyckte det var trevligt.

Personligen vill jag lyfta och hylla Göran Andersson SWE328 – har aldrig sett honom segla så bra, kan det ligga träning bakom? 😉 (Gött att se Göran, blir spännande 2020!)

Något att ta till sig och göra bättre nästa lagtävling kan vara:
–   Försöka få några minuter innan nästa race och låta laget få taktik och strategisnack
–   Kanske färre lag på banan samtidigt
–   Alla lag måste vara fulltaliga, det blev lite skevt idag med snittpoäng på deltagare som inte seglade. Jari SWE9 var den jämnaste resultatraden med 5,5 poäng i alla 16 seglingarna.
–   Större och ny mix av lagsammansättning, så kunskap sprider sig och vi alla höjer oss
–   Kom gärna med förslag, förbundet är öppna för kreativa förbättringsförslag, vi tror på konceptet som en återkommande krydda under kommande år.

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Lagtävlingsresultatet

Vinnarna – Jari seglade så stabilt så han inte ens syns!

 

DF65 ranking ljungskile 17 nov

40 anmälda 38 seglade.
Vill börja detta inlägg med att tacka Ljungskile och vi är många som verkligen ser fram emot SM i slutet av maj 2020. Det var proffsigt, bra och helt underbart arrangerat, hit kommer vi mer än gärna många många gånger till!

Eftersom vi noterade i stort sett SM-status på startfältet (bara Tim Shuwalow saknades) så var det stenhårt om varje meter – centimeter över hela banan, det blev 4 grupper och ett helt otroligt tempo, vi hann med 7 fulla race på några få timmar innan fläkten valde att stänga av för resten av dagen, det hade varit kanon att få till 1 race till för 2 borträkningar, men ibland vill inte naturen samspela med matematiken.

Värt att notera är att det bubblar i klassen med det största målet någonsin i DF65s historia – Globals nästa år i september. Det tränas och vässas runt omkring hela jorden, jag vet att flera väldigt långväga gäster redan bokat rum, det kommer bli en fantastisk säsong 2020.

Åter till dagens rankingsegling och Sverige Cup-avslutning 2019.

Svenska DF65-förbundet hurrar 4-stämmigt i baktakt för pallen.
1a En helt otrolig serie Sören Andresen DEN93 – 7 ointagliga poäng, 2a Kungen Michael Collberg SWE21 14 poäng, 3a Han är ständigt med och hugger Magnus Timerdal SWE8 – 16 poäng. Överlägsen GM-vinnare Bo Rogalin SWE145 – 20 låga poäng.

Slutställningen i Sverige Cup blev såhär:
1 Michael Collberg
2 Tim Shuwalow 
3 Magnus Timerdal

Ranking och SC uppdateras inom de närmaste dagarna.

Det blev några filmer som jag snabbt släng ihop här

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Pallen

Bleket på bild

Bild på resultatet

Bild på resultatet

DF95 Ranking Ljungskile 16nov2019

8 man stark flotta – något få kanske, men OJ vad roligt vi har haft idag.

Hela 20 race hann vi med denna gråmulna novemberdag, det blåste från ost/nordost med en styrka som i byarna gränsade till B rigg, några provade och det gick lika fint som de flesta A riggarna. 

Bosse och Richard ploppade bojar tidigt och de flesta hade båten i vattnet redan någon timme innan skepparmötet, många sugna, skitskoj!
Ljungskile visade upp en arena som nästa år är SM-arena för lillasystern DF65 och allt fungerar utmärkt, det blir spännande att vara här då, shorts tisha solglajjor i slutet maj, perfekt! (Bosse lovade detta idag – då blir det så!)

Christer Sörvik dök upp efter lunch och har fotat lite (även filmat, se länk här)

Regattan startades med att Timerdal visade var skåpet skulle stå, jädrar i min låda vad han gick fort och högt och rätt i första 6 racen. Bosse bröt för lite kaffe i klubbhuset och tur var nog det för oss andra, Timerdal verkade inte gilla kaffepausen 🙂

Med ett så pass litet fält, så blir det väldigt ofta kompakt och sällan skiljde det mycket mellan topp 3 till avslutande 3, ett stopp i ett slag så kunde man få åka hiss hela vägen till sistaplats. 

Lunchen bestående av svampsoppa och stekt bacon var inget annat än glimrande! Tror minsann Pelles burgare i Halmstad är utmanad 🙂

Mätta och varma så började eftermiddagens batalj.
Den där Collberg seglar ju för jämt för att vi vanliga dödliga ska kunna rå på honom i en serie, nåt race här och där kan man slå honom, men när man räknar ihop så är det ganska många poäng upp. Detta för oss in på resultatet, i vanlig ordning så:

Svenska DF förbundet blåser allt vad lungorna orkar i trombonen för Michael Collberg SWE21 på låga 24 poäng, 2a undertecknad på 32 poäng och 3a Magnus Timerdal SWE8 på 35 poäng.
Överlägsen segrare i GM-klassen Rolf Danehammar SWE64

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Resultat i siffror

 

Pallen inkl GM

UK tävlingar 2020

Nu är man färdigplanerad i UK.

Nedan datum och platser är spikade (några internationella), åk på så många du vill och hinner, det är roligt och utbildande, efter en helg i UK så kommer man hem med nya förbättrade kunskaper gång efter gång efter gång och dessutom har man knutit en mängd väldigt trevliga kontakter. 
Se speciellt de RÖDMARKERADE nedan, dit och då kommer många svenskar åka….. och blått längst ner givetvis 🙂

Round 1 (DF65) Sat Feb 1st West Lancs

Round 2 (DF95) Sun Feb 2nd West Lancs

Round 3 (DF65) Sat21st & Sun 22nd March Gosport. This is a single class event held over two days.

Round 4 (DF65) Sat 18th April Lincoln

Round 5 (DF95) Sun 19th April Lincoln

Round 6 (DF95) Thurs 14th – Sun17th May. Campione, Lake Garda, Italy.
Four day single class event open to all overseas entries.

Round 7 (DF65) Sat 27th June, Keighley

Round 8 (DF95) Sun 28th June, Keighley

Round 9 (DF95) Sat 18th & Sun19th July, Eastbourne. This is a single class event held over two days.

Round 10 (DF65 National Championship) Sat 15th & Sun 16th August, Coalhouse Fort.

Round 11 (DF95 National Championship) Fri 25th, Sat 26th & Sun 27th September, Fleetwood. Three day event.

Round 12 (DF65) Sat 17th October, Birkenhead.

Round 13 (DF95) Sun 18th October, Birkenhead.

As well as our own TT Series there is also another Global Championship, dates below.

The DF65 Global Championship will take place in Sweden, Mon 7th – Fri 11th September.

KLM DF95 Halmstad, 2-3 nov.

KLM DF95 Halmstad

Tack alla 22 som förgyllde denna helgen, nu har vi påbörjat resan mot SM-status även i denna klassen.

Jag vill börja lyfta RO Sörvik med flickvän Jenny, tusen miljarder tack för att ni ställde upp, regn-kyla-griniga gubbar till trots! – lite roligt hade vi ändå 😉

Det blev lite dåligt fotat av undertecknad under race, däremot vet jag flera som gjort detta och jag ser fram emot resultatet. (Jag kommer såklart påminna när dessa filer finns för allmän beskådan)

Lördagen var svårt att lägga en perfekt bana, så det fick bli ”good enough” och vi hann med hela 10 race i fleet, bra jobbat i bojbåt och på land, några allmänna återkallelser och lite protesthojt (dock lite väl mycket i formalia typ: ÖHH vad f-n gör du? Protest på dig! Flytta på dig!) Vän av ordning påpekade att en korrekt protest ska vara utformad t ex 1 protesterar på 2, tänk vad svårt sånt här kan vara 😉
Det förekom även några ”fulprotester” som klargjordes av RO efter race, bra och proffessionellt roddat Christer!

Dagen avrundades i det tilltagande duggregnet och vi bestämde oss för att käka på Harrys. På Harrys i Halmstad äter man ”en 9a” och inget annat.

Ledaren efter Lördagen var Thomas Enwall, som påpassligt råkade fastna i en frågestund. Detta kan med fördel avnjutas här: https://youtu.be/WDTi3urlKhs

Det blev en bild på utmanaren oxå givetvis, tror det är en liten läcker marängsviss som ska tryckas in! 

Under hela måltiden hade vi exemplarisk uppassning av den supertrevliga KristinA (Janeborn har koll på detta nu tror vi alla?)
Det visade sig att några skulle få vakna med ljuvlig ångest över att ha tagit springnota på vitlöksbröden, vilket även påpekades under söndagens korta skepparmöte, mitt swishnummer är 0729-630990 😉 vi som var kvar tyckte det var lite sämre stil än att hävda babord mot styrbordsbåtar vid kryssmärket.

Söndagen började kanon med nästan nordlig vind ute i lagunen, bojar ploppades och lagom till första start så blev det typ punka! Den lilla vind som fanns kvar kom 90 grader åt öster……ibland gick det hyggligt och några race genomfördes. Tidigarelagd lunch (Världens bästaste Pelle flippade burgare båda dagarna till deltagarnas stora glädje) och vi ändrade banan till 600-bryggan, det drog i med 4-5 meter och ”stabilt” eftermiddagen blev den bästa seglingen för undertecknad, skönt att ha nåt att trimma i tycker jag. Toppseglarna är ju där ändå.

Vi hann med 20 kompletta race!

Okey, dags för resultaten då kanske……

DF95gänget skränar 4-stämmigt för pallen!
1a blev RC seglingens gentleman, Thomas Enwall SWE30 på låga 47,2 poäng.
2a hamnade ”Kungen” Michael Collberg SWE21 på 48,5 poäng.
3a den evigt sympatiske Fredrik Edgren (förutom när båtar felaktigt seglar på honom 😉 ) på 63,4.
Se bilder på komplett resultat och bild på pallen.

DF95_KLM_Halmstad_2019


Vid tangenterna

Jonas Samson SWE60