Nationell tävlan återupptas

Hej alla DF seglare.

Det är verkligen en annorlunda år vi ser och vi är ännu inte igenom fullt ut.

Glädjande är att reserestriktionerna nu tas bort och att seglingsverksamhet får starta igen. Vi behöver fortsatt vara noggranna med social distansering och att ta ett stort eget ansvar vid våra seglingar.

· Är du sjuk så är du självklart hemma och äventyrar inte att smitta någon annan seglare.

· Du håller avstånd till andra seglare och rättar dig efter arrangörens instruktioner.

· Den fortsatta Covid-19 situationen gör att antalet deltagande seglare dessvärre måste begränsas för att säkerställa att vi och arrangörerna kan ta sitt ansvar.

Men nu går vi igång J och efter midsommar kommer kappseglingsprogrammet presenteras på vår websida.

Sverigecupen utgår i år och de kappseglingar som förbundet kommer att hantera under resterande del av året kommer vara, Rankingseglingar, SM i DF-65 samt KLM i DF 95. Var dessa kommer hållas ser ni när programmet publiceras. Begränsningen av antalet deltagare är tyvärr nödvändig för att vi skall kunna klara de fortsatta restriktioner som finns samt klara av att arrangera med social distansering. Vi hoppas och tror ändå att det skall finnas seglingar för alla att deltaga på och ser fram emot att få igång våra seglingar igen med många roliga möten på vattnet och på land.

Pass på, snart kommer seglingsprogrammet ut och möjligheterna att anmäla sig startar. Hur varje segling kommer genomföras kommer stå på varje enskild seglings anmälningssida.

Välkomna tillbaka alla DF-Sailors

Ordförande DF-Sailing Sweden, Mats Hansson SWE 222

Inomhus KLM DF65

Wow vilken bra tävling, arrangörsmässigt och förutsättningar i toppklass!
Tack Karlskoga simhall och alla runtomkring (Janeborn får gärna komplettera en lista på namn som ligger bakom KLMet)

4,5 timmes körning på lördag morgon, förhoppningarna fanns, tankarna var många och de 4,5 timmarna hem på söndag kväll var en ren fröjd!
Personlig bra start på säsongen 2020, året när DET händer!

Svenska DragonForceförbundet har pusslat ihop en väldigt bra kalender och vi kommer ha en mängd tävlingar runt omkring i SC/ranking i båda klasserna DF65 och DF95, sen vet vi att det arrangeras hur många kvällsseglingar som helst lite överallt. Det bubblar i klassen detta Globalsår.

Åter till Poolen i Karlskoga 🙂
Vi var 24 anmälda och 22 som deltog. (Undertecknad har fortfarande inte förstått systemet man seglar efter) båda poolerna användes och det var högt tempo, hela 30 race hann alla deltagarna med och 7 borträkningar (1 per 4) så 23 race räknades. Det var tätt och tight om poängerna. Missade man i en start så blev man ohjälpligt efter och då delades det frikostigt ut en massa jobbiga poäng.
Grupperna varierade i antal pga de 22 deltagarna, vissa gånger var det 6 deltagare andra gånger 5, det märktes väldigt mycket när man var en båt mer, det som var trångt innan blev väldigt trångt i den större gruppen. Vi som brukar segla utomhus, kan tycka att ibland är det trångt och då räknar man decimetrar, här i poolen snackar vi delar av centimetrar.
Bojarna låg för det mesta stabilt, lite trubbel i lilla poolen eftersom djupet är hela 10m på djupaste stället, ungefär där länsgaten låg. En sak som jag som ”utböling” noterade i slutet på både lördagen och söndagen var en växande huvudvärk, tror det var pga det relativt höga oljudet från 4 massiva fläktar, kan även ha varit pga den höga koncentrationen 🙂

Temperatur

Det var bara 3 poäng mellan fjolårets magnifika bassängseglare, Herr Janeborn och undertecknad och Herr Wallin som delade andraplatsen efter dag 1. Det delades ut ett gäng tips hur vi som låg efter skulle kunna komma ikapp och kanske till och med förbi, det mest uppmärksammade tipset var nog ändå Swish till Magnus 🙂 Det plingade i Magnus mobil lite då och då, men jag tror han redan har fullt på kontot 😉

Middagen var väl tilltagen och mycket god, stämningen hög och planeringen inför kommande regattor hördes från båda borden på restaurangen. Både Garda DF95 och UK Nationals DF65 och DF95 har några av oss redan bokat. Fantastiskt att vi verkar bli ordentligt många till UK Nationals DF65, slår vi rekordet på 8(?) SWE i år?

Söndagen inleddes med totalt bleke, några sjösatte och som att trycka på en knapp kom poolbrisen från precis samma håll som dagen innan, fantastiskt!

Undertecknad visade under söndag förmiddag att de där 3 poängen upp till Janeborn inte skulle vara en ledning som kändes trygg. Vid lunchbreak var Janeborn 4 poäng efter och på en klar andraplats, skulle vi bevittna tronskifte? Spännande.

Det har filmats och fotats hela helgen och dessa alster kommer säkert dyka upp på lite olika platser på FB.
Klipper in några Youtubefilmer på länk här nedan:
Film
Film

Svenska Dragonforce förbundet drar en trudelutt på Klarinett och hurrar i kör för pallen.
1a undertecknad på 28 poäng, 2a Magnus Janeborn på 30 poäng och 3a Peter Wallin på 37 poäng (samma som fyran Magnus Olofsson) Bäst GM blev Rolf Danehammar!

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Totalt resultat här

Resultat

Pallen vid Poolen

 

Lagsegling Vallda 1 dec

Känner att jag vill börja detta referat med några personliga superlativ 🙂

2019 års förmodligen sista tävling (om inte LjSS får till det i mellandagarna – isen kanske lägger sig och då blir det inget, mer info kommer komma från Bosse i egen tråd) blev den kanske roligaste och med bäst yttre förutsättningar, även om regattan hölls första advent.
Sol, Vind och ett väldigt gott humör på alla!
Stort tack till ni som kom och ett ännu större tack till Mats Hansson för arrangemanget – det självklara största tacket till Mats bättre hälft för lunchfixet.

Året 2019 har mest präglats av lätt till ingen-vind på rankingar och SC, något enskilt race har man kunnat se A eller till och med B-riggar men till en klart övervägande del har det varit riktigt snålt med blåsten, otur förmodligen och inget man kan göra något åt.
Därför kändes det så väldigt fint idag i Vallda, med mellan till ”top-of” A+ innan lunch och sen B hela eftermiddagen – jag bedömer dagens regatta som den klart roligaste när det gäller de yttre förutsättningarna, perfekt riktning utmed den långa fina betongpontonen, lite lagom vågor, det gick att få surf och vind 5-9 m/s uppskattade jag det till över dagen, 10:30-15.00. 16 race hann vi med och nu kommer jag in på formatet.

Lagsegling brukar hållas med 2-3 lag samtidigt på banan och många taktiska situationer, hålla undan en båt så egna laget kan komma framför. Så gjorde vi inte idag 🙂

Det var lite mer åt vanlig fleetracing men med några spännande undantag, jag vet inte hur övriga lag hade det, jag kan bara redogöra för lag 112 (snitsigt namn by the way, summan av segelnummer i laget och även dagens datum 1 / 12 – tycker vi borde fått stilpoäng för detta)
Vi, Rolf, Calle och undertecknad, kollade lite trim, höjd, startlinjen tillsammans innan nästan varje start. Sen stod vi ofta tillsammans vid startnedräkning och diskuterade olika kommande scenarion, vi såg även till att inte vara i vägen för varandra, vi påtalade om någon slagit om det lyfte eller motade, jag ”blev tvungen” att slå en gång på stackars Rolf, och min inställning i trimmet var att jag gick lite högre, så jag skitade ner honom vid ett tillfälle, bad om ursäkt, men i övrigt var vi sällan i vägen.
Calle och jag rundade första kryss några ggr ganska nära varandra, diskussion om vem som skulle gippa direkt och vem som skulle falla av för SB – diskussion om vilken länsboj och varför. Fantastiskt trevligt nytt grepp. Hoppas och tror att vi kan göra om tävlingen.

Jag har inte hört några negativa reaktioner så jag misstänker att de som kom till Vallda idag tyckte det var trevligt.

Personligen vill jag lyfta och hylla Göran Andersson SWE328 – har aldrig sett honom segla så bra, kan det ligga träning bakom? 😉 (Gött att se Göran, blir spännande 2020!)

Något att ta till sig och göra bättre nästa lagtävling kan vara:
–   Försöka få några minuter innan nästa race och låta laget få taktik och strategisnack
–   Kanske färre lag på banan samtidigt
–   Alla lag måste vara fulltaliga, det blev lite skevt idag med snittpoäng på deltagare som inte seglade. Jari SWE9 var den jämnaste resultatraden med 5,5 poäng i alla 16 seglingarna.
–   Större och ny mix av lagsammansättning, så kunskap sprider sig och vi alla höjer oss
–   Kom gärna med förslag, förbundet är öppna för kreativa förbättringsförslag, vi tror på konceptet som en återkommande krydda under kommande år.

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Lagtävlingsresultatet

Vinnarna – Jari seglade så stabilt så han inte ens syns!

 

DF65 ranking ljungskile 17 nov

40 anmälda 38 seglade.
Vill börja detta inlägg med att tacka Ljungskile och vi är många som verkligen ser fram emot SM i slutet av maj 2020. Det var proffsigt, bra och helt underbart arrangerat, hit kommer vi mer än gärna många många gånger till!

Eftersom vi noterade i stort sett SM-status på startfältet (bara Tim Shuwalow saknades) så var det stenhårt om varje meter – centimeter över hela banan, det blev 4 grupper och ett helt otroligt tempo, vi hann med 7 fulla race på några få timmar innan fläkten valde att stänga av för resten av dagen, det hade varit kanon att få till 1 race till för 2 borträkningar, men ibland vill inte naturen samspela med matematiken.

Värt att notera är att det bubblar i klassen med det största målet någonsin i DF65s historia – Globals nästa år i september. Det tränas och vässas runt omkring hela jorden, jag vet att flera väldigt långväga gäster redan bokat rum, det kommer bli en fantastisk säsong 2020.

Åter till dagens rankingsegling och Sverige Cup-avslutning 2019.

Svenska DF65-förbundet hurrar 4-stämmigt i baktakt för pallen.
1a En helt otrolig serie Sören Andresen DEN93 – 7 ointagliga poäng, 2a Kungen Michael Collberg SWE21 14 poäng, 3a Han är ständigt med och hugger Magnus Timerdal SWE8 – 16 poäng. Överlägsen GM-vinnare Bo Rogalin SWE145 – 20 låga poäng.

Slutställningen i Sverige Cup blev såhär:
1 Michael Collberg
2 Tim Shuwalow 
3 Magnus Timerdal

Ranking och SC uppdateras inom de närmaste dagarna.

Det blev några filmer som jag snabbt släng ihop här

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Pallen

Bleket på bild

Bild på resultatet

Bild på resultatet

DF95 Ranking Ljungskile 16nov2019

8 man stark flotta – något få kanske, men OJ vad roligt vi har haft idag.

Hela 20 race hann vi med denna gråmulna novemberdag, det blåste från ost/nordost med en styrka som i byarna gränsade till B rigg, några provade och det gick lika fint som de flesta A riggarna. 

Bosse och Richard ploppade bojar tidigt och de flesta hade båten i vattnet redan någon timme innan skepparmötet, många sugna, skitskoj!
Ljungskile visade upp en arena som nästa år är SM-arena för lillasystern DF65 och allt fungerar utmärkt, det blir spännande att vara här då, shorts tisha solglajjor i slutet maj, perfekt! (Bosse lovade detta idag – då blir det så!)

Christer Sörvik dök upp efter lunch och har fotat lite (även filmat, se länk här)

Regattan startades med att Timerdal visade var skåpet skulle stå, jädrar i min låda vad han gick fort och högt och rätt i första 6 racen. Bosse bröt för lite kaffe i klubbhuset och tur var nog det för oss andra, Timerdal verkade inte gilla kaffepausen 🙂

Med ett så pass litet fält, så blir det väldigt ofta kompakt och sällan skiljde det mycket mellan topp 3 till avslutande 3, ett stopp i ett slag så kunde man få åka hiss hela vägen till sistaplats. 

Lunchen bestående av svampsoppa och stekt bacon var inget annat än glimrande! Tror minsann Pelles burgare i Halmstad är utmanad 🙂

Mätta och varma så började eftermiddagens batalj.
Den där Collberg seglar ju för jämt för att vi vanliga dödliga ska kunna rå på honom i en serie, nåt race här och där kan man slå honom, men när man räknar ihop så är det ganska många poäng upp. Detta för oss in på resultatet, i vanlig ordning så:

Svenska DF förbundet blåser allt vad lungorna orkar i trombonen för Michael Collberg SWE21 på låga 24 poäng, 2a undertecknad på 32 poäng och 3a Magnus Timerdal SWE8 på 35 poäng.
Överlägsen segrare i GM-klassen Rolf Danehammar SWE64

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Resultat i siffror

 

Pallen inkl GM