Ljusare tider, spännande tider!

Tjillevippen ,

Inte nog med att vi går mot ljusare dagar, det är också ett spännande DF65-år som väntar. Vi ska segla om det första SM-tecknet, det blir en Super Weekend den 20-22 april, då John Tushingham kommer till Sverige och håller en Sail Clinic, det blir repris på succéseglingen Gryt Varv Cup, m.m. Och det ser ut som vi här på ostkusten kan inleda seglingarna redan i början av mars med ett inomhusmästerskap på Allt för sjön. Mer info om allt det här inpå nyåret.

Men nu vill vi gratta de tre som tog hand om bucklorna i ostkustens HöstCup 2017.

Stort Grattis Olle, Tim och Göran!

God Jul och Happy New Yachting önskar

Mats H, Mats C, Thompa, Olle och Lasse

 

EN ROOKIES SEGER

Den första Glöggregattan. Premiär för A+ segel. Och en rookie, som kom, som såg, som seglade, och vann.

Tidigare än vanligt. Redan strax efter niotiden taxade de första seglarna in på de få parkeringsplatserna utanför badhuset i Saltis. Skepparmötet var satt till 10.15. 12 seglare var anmälda, 13 kom upp på startlistan!

– Jag tog med mig en klubbkompis. Han verkade intresserad när jag berättade för honom om små gulliga radiostyrda båtar. Nu ska han låna min gamla båt och testa i dag, sa Göran Uggla när de båda stolpade sig fram på den ishala bryggan i Saltis.

Han – hans namn är Christian Harding, en (i övriga sällskapet ung), lite försynt och trevlig kille som har segling som jobb. Han, han seglar omkring 200 dagar om året på olika båtar och många olika hav.

Göran hade den ganska nya v.5:an med A-rigg samt en sprillans ny orange båt och med ett sprillans nytt A+ segel. För det här var första regattan i Stockholm som vi skulle få kappsegla med A+segel. Under hela HöstCupen, som avslutades för en dryg vecka sedan, var bara A-riggen tillåten. Men nu var det A+premiär.

Rookien Christian började med att ta två åttondeplatser. Han var kanske inte helt nöjd ned det, men tyckte det var kul. Efter ytterligare ett par seglingar undrade Göran om han ville prova hans nya båt med A+ segel. Det kom inte särskilt många protester från Christian!

Bra start! Först vid kryssmärket med Tim Shuwalow i hasorna tätt följd av Olle Krogh. Först vid länsmärket samt även vid länsbojen. På sista kryssen var dock Tim ett klart hot, men Christian lyckades han vann

Congrats, good sailing hördes Tim säga uppmuntrande. (Själv fick jag en déjà vu, ”Why the hell isn´t that kid at school.”)

En annan ”halvny” kille, Leif Dahl, fanns också med i startfältet. Halvny för att han varit med och kollat och testat en gång tidigare i år. Leif är en kompis till Tim. Han fick låna Tims andrabåt med A-rigg. Totalt var det fyra båtar som seglade med A-rigg.

Såhär efter första regattan med A+rigg och några A-riggar kunde vi konstatera att det är en tydlig skillnad i båtfart jämfört med A-riggen, men kanske inte så markant som många av oss trott. Man framförallt är det roligare med A+riggen och skillnaden i fart mellan båtarna var inte lika stor som det kan vara med A-riggen. Kanske beror det på att A+riggarna inte hunnit trimmas in ordentligt!? Det svaret får vi nog under nästa säsong.

Resultaten då? Jodå, Olle Krogh kom tvåa som vanligt. Relativa nykomlingen i klassen, Bosse Wållberg, tog tredjeplatsen!

Väder och vind då? Jo, vi hade ett fantastiskt A+väder. Två till fyra meter per sekund och många spännande vindvrid. Ingen sommarvärme direkt, men väl några plusgrader, allt under en låg, falnande svag sol, men som faktiskt värmde litet i ansiktet. Efter seglingarna samlades vi i Lusthuset i Saltsjöbaden för prisutdelning och, förstås, för att äta lussebullar och dricks glögg. Precis det man ska göra på en Glöggregatta!

Sea ya next year!

Mats H

Happy guys, Fr.v. OlleKrogh tvåa, Tim Shuwalow etta, Bosse Wållberg trea. Tjusigt!

Hela gänget, glada i vinterhatten efter Glöggregattan.

RESULTAT GLÖGGREGATTAN 2017

Solsken, snöstorm och stiltje.

VästCupens avslutning i Särö blev en trevlig tillställning med danska gäster och laddade västkustseglare tillsammans med en väl bekant insjöseglare. Med 23 seglare blev det traditionell gruppsegling. Morgonen började med viss tvehågsenhet när det gällde vilken rigg som gällde. Byig vind med stundtals lite för mycket vind för A-riggen, gjorde att några satte på B och andra chansade med A. Och chansningen gick hem för SWE 8, Magnus Timerdal, som öppnade med en stabil seger med stor marginal till tvåan, SWE 20, Mikael Malberg och trean, SWE 91, Christer Sörvik, i den första starten för dagen. Nu blev det fart på rigg byten från B till A som sedan blev gällande hela regattan igenom.

Innan den planerade lunchen hanns det med 6 starter. En snöby rullade in lagom för korv, kaffe och bulla. Något vi får tacka dagens värdar Calle Malmberg och Mats Bengtsson för. Ett spontant initiativ då förbundet är vid så pass god kassa att den deltagande kassören (SWE 8) inte hade några invändningar om att låta allt ingå i den blygsamma startavgiften om 100kr.

Efter den stärkande lunchpausen startades seglingarna på nytt. Tyvärr så uteblev vinden och det lyckades bara genomföra en omgång med tre starter på eftermiddagen. Det avslutande racet fick kortas av med en tålamods krävande läns målgång. Stundtals så tog strömmen båtarna baklänges. Men tillslut lyckades Jari Heiskanen glida över mållinjen som vinnare i det sista racet. 

Redan i race ett sattes tonen för vad som skulle bli slutresultatet på prispallen. Som suverän segrare med en jämn serie lyckades Mikael Malmgren knipa förstaplatsen framför Magnus Timerdal som tvåa och Christer Sörvik som trea.

Segrare i VästCupen totalt blev Magnus Timerdal på 5 poäng. Mikael Malmberg blev tvåa med 13 poäng. På samma poäng knep Jonas Samson tredjeplatsen. Bästa Grand Master blev Lars-Anders Toresson. Stort grattis till alla pristagare!

Vinnare Mikael Malmgren i mitten, tvåa Magnus Timerdal till höger och trea Christer Sörvik.

Här komplett resultat:  DF_Resultatmall_Särö_171210

Slutresultat i VästCup publiceras senare i veckan under resultat.

Nu ser vi fram emot ett spännande 2018 och vårt första officiella SM!

Tre heta drömmar för alla DF65 seglare

…..”SAVE THE DATE,  20–22 april 2018″

  1. Sail Clinic med världens kanske bästa DF65 seglare, John Tushingham*
  2. Tre dagar tränings-, och kappsegling
  3. .…och allt det i Sverige

Den 20 till 22 april måste du boka redan nu. Då drar det största eventet hittills för alla oss DF65 seglare igång. Planerat just nu:

Fredagen 20 apri

  • VårCupen delsegling 4 i Saltsjöbaden, Stockholm, öppen för alla.
  • Practice race på kvällen

Lördagen 21 april

  • Sailing Clinic med ”probably the best DF sailor in the world” John Tushingham!
  • After sail och Regattamiddag.

Söndagen 22 april

  • Kappsegling hela dagen med prisutedelning.

Arrangörer: DF65 Stockholm fleet och en storklubb i svensk segling. Boende: kommer att finnas i direkt anslutning till eventet Parkering: kommer att finnas i direkt anslutning till eventet.

*John Tushingham är en av de tre som konstruerade DF65-båten. Han är brittisk mästare 2017, leder den engelska rankingen. och en av de ledande DF65 seglarna i världen.  Han seglar även DF95-seglare och är en mycket skicklig IOM-seglare.

Mer info om “de tre heta drömmarna” kommer……så håll koll på http://dragonforce65.se/https://www.facebook.com/groups/500951286693032/   ……och din mailpost!!

OBS ……SAVE THE DATE redan nu. Boka in 20–22 april 2018 i din agenda.

 

Rankingen har ändrats!

Det var med andan i halsen och mailande fram och tillbaka, räknande-räknande och åter räknande, vi nu har presenterat den uppdaterade rankingen, i Stenungsund hände en historisk händelse. (Ett stort tack går till Petter Kostmann för all tid vid excel)

Sedan införandet av en riksranking i klassen, nån gång på Hedenhös tid, så har det bara funnits 2 namn högst upp, KLM-generalen Jari Heiskanen SWE9 och mängdrankingseglaren Magnus Timerdal SWE8. Den sistnämnda har legat 1a på rankingen sedan 29 maj 2016, innan dess var det den förstnämnda som prenumererade på denna plats. All heder till dessa två  Seglingsgentlemen!!

Nu har det historiska skett, vi har en ny som toppar rankingen, Tim Shuwalow!
Så här ser beräkningen ut, det är på ”normalt sett ej synliga decimaler” nedan bild som tronskiftet ägde rum. Det är ungefär lika tight som på vilken segling som helst, varje poäng räknas och denna gång ner till decimaler.

 

 

Jag vill hylla Tim för en enastående höst och väldigt hög grad av fair sailing, ett regattakunnande utöver det vanliga, sällan ett sämre enskilt race, bra trim, ypperlig taktik och kanske framförallt Tim ger ALDRIG upp ett enskilt race. Man har stått på bryggan och undrat, hmm efter den starten så kanske SWE17 klarar att ta sig upp till topp 10 i detta race, en läns och en kryss senare, så ligger han på pallplats, vad hände nyss liksom?
Denna beskrivning är något jag kommer försöka anamma, ge aldrig upp, använda taktik mot klungor av båtar, istället för 1 och 1. Jag ska också sluta ”chansa” åt fel håll och lita på turen som oftast lyser med sin frånvaro i dessa situationer, lita på min båtfart och manövrar – sikta på klungan framför och lägga slaget lite innan, lite snabbare och göra rundningarna utan att skänka iväg nån meter, då är man före nästa gång man möter klungan för babord. 
Så går mina tankar att ta mitt kappseglande till nästa nivå.

Tim är förutom ovan nämnda en trevlig kille som har hjärtat på rätta stället. Alltid tid för en pratstund, delar med sig av trim, taktik och strategier. Om man frågar honom så svarar han att han har väldigt mycket kvar att lära – det visar kanske på det svåra med regattasegling och vi övriga i kön kommer säkert få se honom behålla denna nyligen erövrade förstaplatsen länge. Eller blir det tändvätska åt Jari och Magnus?

Grattis Tim!

Vid tangenterna
Jonas Samson, SWE60