Om två regattor


Först var det Sjötorp och rikskval.

Vilken fin helg det blev, den sista i oktober. Platsen är ju härlig att komma till och vistas i och så praktisk och bra för en regatta. Allt samlat. Bra boende. Bra mat och en nästan löv- och gräsfri arena där vi seglade i hamnen nedanför slussarna vid Göta kanals in/utlopp.

Bara att lasta den lilla fyrhjuliga kärran och ta sig runt.

Mariestads segelklubb och Sjötorps Segelsällskap hade slagit sina påsar ihop och fick till ett riktigt bra arrangemang. (Ja, jag vet att jag staplar superlativer men går det annat att göra?)

Lördagen var ägnad åt 95:an och det blåste frisk sydväst med de flesta båtar klädda i b.

Minns inte hur många race som genomfördes men minns i alla fall att det slutade med att jag fick en silvermedalj i grand master-klassen.

På kvällen blev det samvaro med mat hemma hos Lars-Erik Lundin i hans och hustruns härliga kanalvilla. Vi var tiotalet urblåsta seglare runt det generösa bordet.

Söndagens 65-segling hade kunnat bli en lättvindsdag. Den utvecklades tyvärr till en ingenvindsdag med bara fyra race genomförda.

Det fjärde racet bör vi diskutera. Ty oavsett vad som står i reglarna måste det vara fel att räkna placeringar utifrån var båtarna parkerat på vattnet, när racets maxtid löpt ut. Det bör vara DNF för dem som inte lyckats ta sig i mål.

Sedan var det Ekenäs i Ronneby och regionkval.

Efter en veckas väldigt växlande prognoser bestämde sig Bieggolmai (eller möjligen Zeus) den sjätte november för att blåst och småregn var lämpliga omständigheter för segling med den lilla båten.

Platsen visade sig mycket lämpad för vår sport med goda möjligheter att lägga bana, förmodligen oberoende av vindriktning.

Vinden den här dagen manade huvudsakligen till b-rigg och sydvästen var hyggligt stabil. Det senare betydde att arrangören Magnus Timerdal och hans vapendragare Jari Heiskanen bara behövde ro några gånger – jo, de rodde och det i en pytteliten dinge – för att lägga ut och justera banan.

Även till Ronneby kommer jag gärna tillbaka. Och skulle det då finnas en toalett som är öppen, så vore det ett ytterligare ett plus för detta Ekenäs i Ronneby.

Resultat finner ni på annan plats.

Vi ses i Vadstena!

Stig

SWE 133

Kappseglingsprogrammet 2023 börjar ta form……

…. och därmed också Rankingreglerna för uttagning Global 2024 för DF65.

Kappseglingsgruppen jobbar på för fullt med att sätta ihop programmet för 2023. Tankarna runt mästerskap och dom Nationella Rankingarna för DF65 har kommit väldigt långt. När det gäller DF95 så är helgerna som kombineras med DF65 på gång. Men kombinationerna med IOM är inte lika långt gångna. Datum och platser är som sagt inte spikade, men detta är för att ge er en överblick i hur tankarna ser ut.

Som traditionen bjuder så satsar vi på att köra ett Inomhusmästerskap i Karlskoga. Man tittar nu på vilken helg i februari som kan vara lämplig.

Den första Nationella Rankingen för DF65 är tänkt att seglas i Västervik, (det är inte klart men vi har förfrågan ute), som en två-dagars. Det blir antagligen en helg med DF95/IOM under april, var är dock lite osäkert. Redan första helgen i maj, så kommer vi att köra SM för DF65, detta blir lite av ett ”För-Global” i Nynäshamn. I slutet av maj eller början av juni, så kör vi en kombinationshelg DF65/DF95 på mina hemmavatten i Ljungskile.

Sedan tar vi sommaruppehåll på nationella tävlingar. Traditionen i Gryt blir i mitten av augusti. Försöker senarelägga den lite för 2023, för att kunna få lite andra förutsättningar med boende etc, Första helgen i september är det SM för DF95 i Vadstena. Tre helger senare (23-24/9) är det dags för en DF65/DF95-helg i Stockholm. I mitten av oktober, så satsar Ljungskile på att köra ett NM för DF65. Det planeras också i oktober / november två helger med DF95 / IOM.

Till allt detta så kommer det också fyra Regionala Rankingar. Var och när dessa läggs kommer att komma senare, dock är tanken att omgång 3, skall seglas senast 1 oktober. Detta då den då skall kunna ingå i rankingen som gäller för uttagning till Global 2024.

Underlag för ranking 2023-10-02 kommer att vara följande:

Nationella rankingar: De fyra senaste genomförda nationella rankingar före 2023-10-02, med nu liggande schema skulle detta innebära 2023N1 Västervik, 2023N2 Ljungskile, 2023N3 Gryt och 2023N4 Stockholm

SM: SM2023 Nynäshamn med nuvarande schema

Regionala rankingar: De fyra omgångarna av regional ranking som blir underlag är: 2022R4, 2023R1, 2023R2 och 2023R3

Dessa omgångar måste vara genomförda och rapporterade senast 2023-10-01 och det innebär att om någon region inte genomfört 2023R3 till den 2023-10-01 kommer bara 3 regionala rankingar användas som underlag för den aktuella regionen.

Detta betyder alltså att Regional Ranking 4 som seglas nu till helgen/första helgen i november, troligen kommer att vara med i uttagningen för Global 2024 för DF65.

Bosse Gullberg i samarbete med Kappseglingsgruppen

Info och tankar från Ordföranden – Hösten 2022

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev här på hemsidan. Mycket har det snackats om på bryggor och i klubbhuset på tävlingarna under sommaren och hösten, men det är ju inte alla som är med där eller hör det som sägs.

Vi är mitt inne i en intensiv seglingsperiod. Jag såg en bild på hur seglarna i Region Mitt skall åka runt i den kommande månaden. Vi ser att det är några tävlingar som är under 10 anmälda, men vi kommer att ge dispens för dessa och dela ut rankingpoäng. Kappseglingsgruppen kommer sedan att se över dom regler vi har för rankingpoäng. På centralt håll sitter några redan nu och filar på kappseglingsprogrammet för 2023. Så fort vi fått ihop huvuddragen, så kommer vi att kommunicera detta.

När vi sedan kommer till Global 2023 för DF95, så är nu Notice of Race uppdaterad och ni finner den här. Tävlingen går 12-19 maj i Fleetwood. Sverige har i första omgången fått fem platser. Så dom fem första på rankingen per 27/8 har precis fått erbjudande från om att deltaga. Står någon / några av dessa över, så fortsätter vi ner i rankinglistan. I andra omgången som kommer i början av november, så kan Sverige få fler platser. Det kommer sedan en tredje omgång, men där styr arrangören av ytterliga tilldelning.

När det gäller Global 2024 för DF65, så kommer det ju att gå i Sverige. Det kommer att seglas i Nynäshamn, och är preliminärt 6-12 maj. För några veckor sedan, så var Matsarna (Hagman och Claesson) på möte med Nynäshamn Segelsällskap och organisationen börjar sakta sätta sig. Givetvis finns det massor med frågor, men det hela känns väldigt positivt. En sak som kommer behövas, så är det sponsorer. Har ni några idéer om detta, stora som små, så hör av er.

Avslutningsvis så har jag fiskat upp att det finns bidrag från Riksidrottsförbundet gällande ”Idrott 65+”. Jag har mailat ut till några klubbar som jag vet har aktiva Grand Masters, men är det fler intresserade så hör av er, så skickar jag över dom riktlinjer jag fått.

Detta var lite från mig. Har ni några funderingar eller frågor, tveka inte att höra av er.

Er tillgivne ordförande

Bosse Gullberg

Rankning DF95 – Vadstena

Ranking 4 DF95 Vadstena

Vi var uppåt 20 båtar anmälda, 16 kom till start och hör o häpna, denna rankingen vann inte #kungen!

Många kikade flera gånger på prognoserna i flera olika appar och många med undertecknad funderade många gånger innan vi åkte. Ösregn, 0-14m/s och eventuellt lite sol……lät spännande.

Dagen inleddes med ett någon förskjutet tidsmässigt skepparmöte – vi väntar på vind!

Regattan startar i tveksamma 0,5 m/s som vrider mot nord och sen mot nordväst, alla som inte seglat i Vadstenas södra regattaområde upplyses att det är brygga 1 eller brygga 2 (i 45 graders vinkel) det blir lite snett men bojbåten jobbar frenetisk och vi får iväg hela 8 seglingar innan lunch – mästerligt arrangemang.

Lunch hamnar i magen på de flesta, noteras att några segel syns ute på viken, hitta trimmet och rullen i båten kan vara viktigare än medhavd torr macka.

Vissa hade sin peak runt lunch, andra var väldigt glada över 2 borträknade race.

Eftermiddagen kom lika säkert som duggregnet, men skyarna var på RC-seglingshumör och det blev bara några få droppar. Vinden däremot vred mot nordväst och ökande uppåt hysteriska 3-5 m/s. Alla trimmade om från guppa med vågorsegling till trimbart med känsla.

Samma båtar var i toppen ändå, men lite roligare för oss i kön.

Man skulle kunna summera arrangemanget med ett fåtal ord, t ex Mästerligt, eller varför inte Proffsigt.

Många med undertecknad hissar arrangören för riktigt bra banor i svåra förhållanden och snabba korrekta beslut från tävlingsledningen.

Svenska DF95-förbundet kompar i baktakt till pallen.

1a SWE-1 Bood

2a SWE-21 Collberg

3a SWE-8 Timerdal 

Det finns bilder från dagen i RC-segling Vadstena-gruppen på FaceBook

Samt film på länken: https://youtu.be/qHAcQclz8qU

Noteras även att regattaorganisationen behövde ström till resultaten. 

Svenska mästerskapet Dragon Flite 95, Ljungskile 20-21 Augusti 2022

Årets svenska mästerskap samlade 21 båtar, varav samtliga topp 11 på rankingen var på plats, här skulle minsann inget skänkas gratis!

Lördag morgon hölls skepparmöte under arrangören Bosses starka stämma, han fick hjälp av tävlingsledning (Micke) hur det var tänkt att vi skulle segla denna helg, snällt, korrekt och framförallt fort.

Ändring hade gjorts så det var möjligt att segla fleet med samtliga på linjen, detta fungerade mycket bra för det mesta. 

Det märkes att Richard saknades – ingen kan lägga så raka startlinjer som mäster Rickard! 😘

Hela lördagen var det 100%ig utdelning på vindriktning, vilken arena Ljungskile är i VSV-VNV (vilket faktiskt det för det mesta blåser) Samtliga började första racen med A-rigg i den 2-5 m/s starka vinden, det fanns lite skift och puff att plocka, om man missade dessa så delade resultatknapparen frikostigt ut mängder med poäng.

Framåt lunch hade det utkristalliserat sig en ”tät” som hungrigt slogs om varje placering, det var till och med delad förstaplats på 22 p lagom till den utsökta pasta bolognese som Mäster Lars slängt ihop.

Eftermiddagen gav lite mer tryck och några bytte till B rigg (till slut seglade hela fältet med B) och några dök och började diskutera C rigg…..

Årets svenska mästare seglade ifrån i toppen med en hysterisk jämnhet, var det 4-5 spikar på raken Kungen? Mäktigt!

Kvällen kom och några åkte hem för att reparera trasigt material, andra samlades och umgicks, det är riktigt trevligt folk på våra seglingar, knappt ett enda hårt ord hördes (kanske pga den relativt hårda vinden?!?)

Söndagen var precis efter prognos SSV och lättare, för alla som aldrig seglat i Ljungskile så vid SSV så kommer vinden lite över vänster axel från berget – vilket ger chansartat och svårlöst för de flesta, man kan gå högt vid bryggan i mindre vind eller lågt ute i viken i mer vind – många med undertecknad valde fel gång på gång…det är svårt det här!

Svenska DF-förbundet sjunger 3-stämmigt för pallen och GM!

1a Michael Collberg, 109p

2a Jonas Samson, 140p

3a Magnus Timerdal, 148p

1a GM Rolf Andersson, 151p 

Hela slutresultatet här: http://media.dragonforce65.se/2022/08/Slutresultat-SM-DF95-2022.pdf