Ordförandebrev 9: Hur kan jag vara nöjd som radioseglare även om det inte syns i rankingtabellen?

En sommarhälsning inför SM i Arkösund i slutet av augusti.

Vad som följer nedan är resultatet av mina ”grubblerier” under och efter ett antal seglingar jag deltagit i under våren på platser som Torrevieja, Nynäshamn, Södertälje, Mariestad, Vadstena, Hovmantorp, Saltsjöbaden. De problem jag tar upp är självupplevda och de motivationsproblem som radioseglarna möter när det tar emot likaså. Grundslutsatsen är klar: vi behöver varandra och jag behöver radiosegla av en rad starka skäl.

Att bli en bra radioseglare handlar om så mycket mer än att bara styra båten runt banan. Det är en sport fylld av utmaningar, gemenskap och små hemligheter som bara den som stått på bryggan i regn och solsken riktigt förstår. Här kommer några tankar till både nya och erfarna DF-seglare från en som börjat segla efter 70 års ålder.

Spridningen på banan – och varför den är naturlig

När vi tittar ut över banan under en tävling ser vi ofta att fältet sprider ut sig, ibland så mycket som 20–25% av banans längd. De snabbaste båtarna kan ligga en hel banlängd före de sista. Det kan bero på mycket – ibland ren tur med vinden! Två båtar sida vid sida kan ha helt olika vind, även om det bara skiljer några meter.

Det här är något vi måste acceptera. Spridningen är en naturlig del av sporten och påverkas av såväl väder som erfarenhet och ibland rena tillfälligheter.

Olika förutsättningar – och varför det är okej

Alla har vi olika bakgrund. Vissa har seglat sedan barnsben och samlat på sig årtionden av erfarenhet. Andra är nya på banan eller har kanske mest seglat större båtar utan att tävla. Det är helt naturligt att de som har seglat länge har en fördel, särskilt när det gäller att läsa banan och förstå vindens nycker.

Men det är inte bara antalet år som radioseglare som räknas – även förmågan att förstå och läsa av en regatta är viktig. Och det är inget man kan skynda på, utan det kommer med tiden. Och alla kan inte bli lika bra. De som haft stora framgångar i barndomen sporras att fortsätta att utvecklas på elitnivå.

Tid, träning och tålamod

Många av oss har eller har haft fullt upp i arbetslivet och hinner inte träna eller meka med båten så mycket som vi skulle vilja. Det är därför inte konstigt att många får mer tid för segling när de närmar sig pensionen.

Det krävs många timmar på vattnet för att bli riktigt bra. Man kan inte påverka sin bakgrund, men man kan påverka hur mycket tid man lägger ner framåt. Så ge dig själv tid och tålamod!

Båtvård och regelkunskap

Det räcker inte att köpa en båt och tro att allt ska funka. Båtvård, trim och regelkunskap är minst lika viktiga som själva seglingen. Fler båtar innebär mer underhåll, och problem med båten kan förstöra en hel dag på vattnet. Se till att kolla igenom båten i god tid innan du ger dig ut – det sparar nerverna.

Träning, kurser och att våga tävla

Ju mer du tränar och tävlar, desto bättre blir du. Många satsar på att åka på regattor utomlands eller deltar i kurser – det ger resultat. Och kom ihåg: även e-segling kan vara ett bra sätt att träna på taktik och strategi!

Grundregler för att lyckas på banan

  • Undvik kollisioner: De som ligger långt fram i fältet har ofta lättare att hålla sig borta från trubbel. Varje incident kan kosta ett helt race.
  • Tänk på starten: Var inte för aggressiv – ibland lönar det sig att vänta på en lucka.
  • Var strategisk vid rundningar: Kommer du in från rätt håll? Finns det plats att gå runt?
  • Lär dig av de bästa: Titta på hur de erfarna seglarna gör, både på banan och i depån.

Ålder och prestation – det naturliga åldrandet

Det är vetenskapligt belagt att våra fysiska förutsättningar förändras med åren. Syn, avståndsbedömning, balans och reaktionsförmåga försämras, särskilt från 70 års ålder och uppåt. Så småningom efter 80 är du kanske nere på mindre än hälften av den förmåga du hade som 50-åring. Först syns detta genom att dina prestationer planar ut och senare att du helt enkelt blir sämre om du inte försöker kompensera med mer träning.

Det syns i resultaten, men det betyder inte att man inte kan ha roligt och utvecklas ändå!

Det viktigaste är att kunna segla säkert och inte skapa problem för andra på banan. Kanske behöver man vara lite mindre aggressiv i starten eller välja en bana närmare bryggan för bättre kontroll.

Tävlingsledningen kan också hjälpa till genom att anpassa banlängd mm så att alla får en så rättvis chans som möjligt.

Att tävla mot sig själv – och varför det sociala är viktigast

När du bedömer din egen insats, titta på rankinglistan och jämför med dig själv över tid. De flesta andra har kanske bättre ranking, men det viktiga är att du utmanar dig själv och ibland får till ett riktigt bra race – och att du har roligt!

Det sociala är en stor del av radioseglingen. Att träffa andra, dela erfarenheter och skratta åt både framgångar och missar gör att sporten lever vidare – oavsett om du är först eller sist i mål.

Vi behöver varandra!

Utan många seglare på banan dör sporten ut. Oavsett nivå eller ålder är du viktig för gemenskapen och för att sporten ska leva vidare. För mig som är 75+ är det en stor glädje att fortfarande kunna vara med, även om jag ibland hamnar sist i tabellen. Och i förbundet ser vi med stolthet att även flera 90-åringar deltar lokala seglingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.