Ordförandebrev 5 – utvärdering av DF 65 Globals och grattis Tim Shuwalow till segern!


På begäran av den internationella styrelsen DFICA har vi kort sammanfattat våra erfarenheter av vad som var bra och mindre bra med eventet inför nästa stora event DF95 Globals i Sydafrika 2026.

Det har också den organiserande klubben NSS, Nynäshamns Segelsällskap, gjort med en rad praktiska synpunkter på vad som skulle kunna förbättras för framtiden. Överdomaren för eventet har i tillägg gjort en utvärdering som ger eventet högt betyg. Ordföranden i Svenska Seglarförbundet SSF Olof Granander besökte oss och gav uppskattande feed-back.

Sammanfattningsvis var det en riktigt positiv upplevelse, mycket tack vare det fina vädret och att vi valde en arena som verkligen är perfekt för segling på internationell nivå. Samarbetet med den internationella styrelsen var mycket gott – och trevligt. En pub med engelskt öl drog många seglare på kvällstimmarna.

Det var grymt att så många svenska seglare och funktionärer var med och stöttade eventet. Och det var också härligt att se många seglare från Storbritannien, Australien och till och med små länder som Finland. Vi är stolta i DF Sailing Sweden över att ha bidragit till att göra detta till ett evenemang på bästa internationella nivå. Totalt deltog knappt 70 seglare från 11 nationer.

Seglingsledaren Micke Lindell, tre svenska domare, NSS projektledare Gunilla Djupfeldt och John Holm som ledde resultathanteringen samarbetade effektivt med flera tiotals funktionärer. Våra egna seglare gjorde ett stort arbete med att lägga banorna rätt och fungera som observatörer.

Vi är extra nöjda med hur vi tillsammans kunde hantera alla risker som dök upp, som pandemin och det oförutsägbara vädret.

  1. Pandemins påverkan

Det var verkligen en utmaning att behöva skjuta upp eventet på grund av pandemin. Vi rekommenderar att vi tar lärdom av detta för framtiden, så vi är bättre förberedda om något liknande händer igen. Det största problemet var att pandemins plötsliga utbrott gjorde att inte allt hade satts på papper, inklusive valet av arena i Nynäshamn. Pandemin kom i vägen för ett detaljerat avtal med klubben i tid, något som både NSS och vi beklagar. När DFICA fick reda på att NSS styrelse ville byta plats för DF65 Globals från den stora gästhamnen till den mindre Fagerviken mindre än ett år innan eventet, ville vi testa den nya platsen (Plan A) och ha en backupplan (Plan B) på den gamla platsen. Klubben gick med på detta.

  1. Generalrepetition

Plats A hade aldrig tidigare varit plats för mer än tune-ups , så vi visste inte riktigt vad vi vi hade att vänta. Efter en testkörning i april insåg vi att Plan A inte skulle funka, så vi bytte snabbt till Plan B. Det löste sig på en timme. Men mycket arbete behövde läggas ner på att att anpassa arrangemanget till de nya förutsättningarna under den sista månaden. Vi stöttade klubben ekonomiskt för att hantera de utmaningar som dök upp.

  1. Genomförandet

Eventet gick superbra, vädret var perfekt och gästhamnen gjorde ett bra jobb med att freda piren från alltför mycket trafik. Vi hade gott om plats på bryggan för alla deltagare och deras sällskap.

  1. Information och dokumentation

Vi dokumenterade så mycket som möjligt med hjälp av iPhones och YouTube med så småningom knappt 100 videos som redan sammantaget har flera tiotusental visningar. Mer än 25 videos av hela heat kan man lära mycket av.

Vi hade en Facebook-grupp med över 500 medlemmar och en hemsida för eventet. Vi höll alla uppdaterade via WhatsApp som slog igenom på allvar som kommunikationsmedel. Resultatprogrammet SHRS som delade in seglarna i Guld, silver, brons och koppargrupper efter en grundomgång fungerade utmärkt.

6. Svenskar i topp

I tillägg till ovanstående är det bara att konstatera att den svenska dominansen i seglingarna var stor – med 19 svenskar på de 25 första platserna. Och Tim Shuwalow briljerade på ett sätt som fick våra vännar från Australien att påminna oss om hans australiensiska bakgrund.

Och i Nynäshamn och i NSS kan man vara stolt över att ha etablerat en arena för framtida radioseglingar på internationell nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.