Inomhus Mästerskap 2017

Det var dom små marginalernas afton på en nyckfull arena. Årets Inomhusmästerskap seglades med nytt fläkt system som gav spännande och varierande vindar. Nytt var även kappseglingsformatet med en av Petter Kostmann framtagen HMS liknande modell. Tillskillnad från tidigare års lottade startfält med i förhand planerade startande, fick seglarna i år hålla koll på sina starter utifrån placering i sitt sista race. Efter 2 seednings race, som inte tillgodoräknades i resultatet , startade omgång 1 som bestod av 5 del seglingar i grupp D-A där dom 4 bästa seglarna i seedningsracen placerats i A gruppen.

Det blev inledningsvis två topprankade seglare i A gruppen. Christer Sörvik, den dubbla och ännu obesegrade inomhusmästaren från Stenungsund. Samt Magnus Timerdal, Växjö. Kvalificerad var även debutant Stefan Sandahl från Malmö som öppnade suveränt i sina två seedningsrundor med en spik och en andra plats. Magnus Odin från Halmstad lyckades ta den fjärde platsen med en snygg seedningsrunda. Och med en seger i första B seglingen avancerade topprankade Petter Kostman in på den 5:e kvalificeringsplatsen. Nu var spänningen på topp. Starkast öppnade Magnus Timerdal med en spik i första A racet följt av Stefan Sandal som tvåa och Petter Kostmann som 3:a straxt före Christer Sörvik som lyckades hålla sig kvar i A-gruppen. Ett oundvikligt krav för att vara med i toppen.

Magnus Odin blev med sin 5:e plats nedflyttad till B gruppen där en vinst i runda två åter ger en plats i A-gruppen. Något som inte gick vägen för Magnus, men väl för Klassens mest spektakulära seglare. Full trimmaren Benny Johnsson från Växjö. Benny skulle slå ur underläge på många spektakulära vis under regattan. Det mest uppseendeväckande inslaget finns dokumenterat i vår live sändning. Benny tjuvstartar, blir hängande på styrbordsbojen och är sist. Men lyckas mirakulöst segla upp sig till en tredje plats och hänga kvar i A gruppen. Något som skulle visat sig var helt avgörande för slutresultatet.

Seglingarna rullar på med ca 5 starter på 30 minuter. Med de två seedningsrundorna genomfördes hela 27 starter under 4 intensiva timmar. Den mentala pressen är högst påtaglig.

Dramatik blev det i den näst sista A seglingen. Christer Sörvik leder över Magnus Timerdal med 1 poäng. Straxt innan första kryssrundningen blir det för Christer en ödestigen incident med Magnus där Christer får ta ett straff och blir sist i racet. Det blir ned gradering till B grupp och stor press på att vinna B gruppen för att lyckas. Missar Christer det så är mästerskapet förlorat. Det blir en rafflande tillställning i seglingens sista B start. Christer ser ut att ha greppet inledningsvis. Men Stefan Sandahl utmanar starkt. Ledningen växlar flera gånger mellan de två. Inför sista länsrundningen ligger Christer och Stefan tätt ihop. Christer är lite före med innerspår till den högra gaten. Stefan utmanar som lä båt och Christer är tvungen att hålla undan. Stefan växlar sedan snabbt över till den vänstra gaten med fart och får en snygg rundning. Christer får en snäv rundning av den högra gaten och tappar all fart. Stefan kan ta ledning på den sista lilla kryssen in i mål och kniper den åtrådda sista kvalificerings platsen till tävlingens sista A seglingen.

Inför sista A seglingen var det klart. Magnus var klar vinnare redan innan. Frågan var vem blir 2:a. Benny eller Christer. Benny var tvungen att vinna och lyckades ännu engång vinna med dramatik. Med hjälp av lotten om segern, då målgången inte kunde avgöras direkt, vann han över Petter med minsta möjliga marginal och slutade som tvåa på samma poäng som Magnus. Vår flerfaldige mästare Christer blev 3:a 1 futtig poäng efter.

Från förbundets sida tackar vi Stenungsunds Segelsällskap för upplåtandet av bassängen och hoppas att vi får komma tillbaka nästa år igen med ett ännu mer utvecklat koncept. Högst på listan står livesändningar med expertkommentator! Någon som är sugen på att göra debut som expertkommentator? 3.31 in i livesändningen går Stefan och Christers spännande duell igång. Något att träna expert kommentators rollen på.

Se här och från 3.31 

 Resultat här: DF_Slutresultat_Båtmässan2017

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.