Snurrigt i Kringelsstaden

Södertälje är ju känd som Kringeslstaden. Nu förstår vi varför.

– Sydost och nordväst är perfekt. Andra vindar kan vara ganska ”trickiga” säger Lasse Karlsson, när vi möts på den cirka 30 meter långa träbryggan som går parallellt med Södertälje kanal på Södertälje Båtklubb. Till andra kanalsidan är det säker ett par hundra meter, så gott om utrymme för stabila vindar. Ibland tuffar stora lastbåtar förbi här som faktiskt inte stör så mycket, men det gör de  förmodligen inte i dag på en söndag, Men vindarna kan vara lite knepiga i dag, fortsätter Lasse.

Vinden ska vara +4 m/s enligt prognosen och i ansiktet känns vindarna komma från väst. Femton grader varmt och snart ska solen, som gömmer sig bakom asptopparna nå oss och ge lite värme. En lovande dag.

Bilarna har vi som samlats den här morgonen fått parkera bara några meter från bryggan. Perfekt. Vi, det är vi åtta seglingsglada ungdomar, (ingen över 70 år), som radar upp våra upp-till-tänderna-taggade fullblod på linjen.

ÖHHHH!!! brölar startapparaten, dvs  PANG. All iväg fint men bara sekunder efter öhhhh:et  får vi smak på de snurriga södertäljekringlornas lömska ingrediensr. Det vrider hit, det vrider dit sedan dit och hit, sen tillbaka. Ja ni förstår, det vrider till i allas våra sinnen så det står härliga till. Så höll det på mer eller mindre hela tiden. Och vid kryssmärket verkade ett vindhål parkera sig med jämna mellanrum. Men när? – Ett vindarnas Gröna lund!

 

Inget vindschema.

Vi som åkt långväga hit från Norrland, dvs. vi som bor norr om Södertälje, trodde först att det här skulle gynna hemmasönerna Bosse och Lasse Karlsson. Men de här lokala vindarna finns det inget schema för. Det är nu och i ögonblicket det händer och inget vet vad som följer därefter.

Och, det blir riktigt roliga seglingar. Inga högljudda toner på bryggan alls, bara en av hemmasönerna som någon gång gav hals för att vindhålet behagat flytta på sig lite felaktigt just då.

Som Sagt, det blir totalt 15 roliga seglingar som blandar tur med skicklighet på ett inspirerande sätt. Man måste vara på helspänn och ha koll på vindarna över hela banan. En krävande bana helt enkelt.

En anledning till de gäckande vindarna tros vara den höga kullen på andra sidan kanalen som gör att vindar väljer båda sidorna på kullen och ibland t o m krockar med varandra. Spännande och en kul(svårseglad) effekt blir resultatet!

 

Ny i gänget!

Vi vill såklart passa på att välkomna en ny ungdom i vårat gäng också. Peter Blomberg som var där med sin son och sin ”nollmärkta” båt, (fast han har registrerat nr 761). Han seglade med A originalsegel, medan vi andra körde A+ hela tiden fast vindarna varierade från 0,1 till säkert 8 m/s i den tilltagande vinden. Han börja blygsamt men spikade ett av de avslutande racen. Stabil bana uppåt med andra ord. Välkommen Peter, och ta gärna med sonen eller din far nästa gång för ni har ju två båtar.

 

OK, resultaten då. Kolla tabellen. Göran Uggla, lyckades på ett tungbrytande sätt hålla en hög och stabil formkurva hela den här förmiddagen – utan att kringla till det!

Snyggt gjort Göran! GRATTIS!

Mats SWE208

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.