Kanonväder tredje advent!

– Vad gjorde du i går?

Frågan gick runt fikabordet på jobbet, som det brukar göra så här när man samlas i fikasofforna på måndagsmorgonen.
– Vad gjorde du i helgen?

– Lyssnade på en fantastisk julkonsert i Tyska kyrkan. Underbar körsång och nästa alla jullåtarna. Fantastiskt, svarade en av de fikasugna som nyss droppat in.

– Var på julmarknaden i Vaxholm. Köpte lite pysselgrejer till julen och lite julklappar hann jag med också. Vi hade en superfin familjedag och glöggen värmde gott, en kanonsöndag helt enkelt, svarar en annan.

Sedan naglades blickarna på mig.

Hmmm, tänkte jag, ska jag säga sanningen eller…. Hade trevligt i Saltis kunde jag ju svara utan att ljuga!? Men man ska ju alltid tala sanning, tänkte jag med Tage Danielssons strof om sannolikhetsläran….att inte svara sannolikt eller halva halva sanningen utan hela sanningen, så….

– Jag stod längst ut på en betongbrygga i Saltis mellan nio på morgonen och till tre på eftermiddagen både i lördags och söndags. Det regnade lite ibland och mellan skurarna var det tung blötsnö som vräkte ner. Det blåste rätt bra också så glasögonen moddade igen hela tiden och min vinterskor läckte lite så jag var dyngsur om fötterna redan efter en timme!

Jag gjorde en paus och tittade på de andra i fikasoffan.

De tittade på mig. Stämningen blev lite tryckt och blickarna lite tomma, nästa lite rädda. Och jag fortsatte.

– Jora, det är sant och trots vädret hade vi faktiskt kul. Jag säger vi, för det var 14 andra som valde precis samma plats som jag så här den tredje advent.

Fortfarande förundrande blickar på mig.

Jag förklarade nu snabbt att det var kappsegling med radiostyrda båtar det handlade om och att vi faktiskt hade en varm stuga att krypa in i för att käka lunch och byta riggar. Så, så jädrans illa var det inte!

Stämningen lättade en aning och från att vara en särling i deras i ögon, blev jag nog en typisk nörd som till övervägande procentandel kan gå in för en hobby, precis som vilken annan nörd som helst men som kanske spelar gitarr, bygger på sin bil eller spelar dataspel. Det fick några att känna igen sig en aning och lite mer bekväma till mods.

Men sådana är vi ju. Eller hur? Vi gillar vår segling och vädret kan man ju inte förutspå så långt i förväg. Gäller det dessutom ett KLM i DF95 så är vi beredda att färdas 50 – 60 mil över en helg. Inget konstigt med det! Eller va? Och jag hörde faktiskt aldrig någon av oss som klagade på vädret!

Nog så, seglingarna då?

Jodå, det var ju tänkt att vi skulle testa kommande SM-, och VM banan i Gustavsberg. Allt såg bra ut på fredagen när Tim la ut de nya fina bojarna i viken. Vi var väl en 5-6 stycken jobbskolkande och några pensionärer som tjuvtränade, 3-4 plusgrader. Det lovade gott inför lördagen.

Klockan nio på kvällen kväll ringer Magnus Timerdal och säger att han fått en rapport från Jari Heiskinen, som övernattar i sin husbil intill hamnen.

– Det håller på att frysa till i hela hamnen. Vi måste köra plan B!

Någon plan B fanns ju inte, men seglare måste vara kreativa.

– Då plockar vi upp bojarna i morgon bitti för nu är det becksvart ute och kör i Saltis i stället. Det får vara plan B, sa Magnus.

– Oki, tyckte jag.

08.00, lördag morgon. Magnus ringer igen.

– Hupp, bojarna är helt infrysta och sex cm is! Har vi fler bojar?

Jojjomen, det finns. Magnus skickar sms till alla om den nya situationen.

Och så blev det och första start klockan 10.30 kunde tutas igång. Lördagen bjöd på lättare nordliga vindar. Lite kallt men kul och 12 bra seglingar kunde genomföras. Inte helt otippat kunde Michael Collberg spika sina första två seglingar och la sig i täten efter dagens seglingar. Magnus Timerdal två och IOM-veteranen Thomas Enwall trea och VM-femma Jonas Samsson fyra samt Tim Shuwalow femma. Men bara sex poäng skiljde de fem i täten åt!

Bildtext: Vi älskar att pyssla och mysa med våra båtar!

Föredrag av vår VM-femma

Utlovat under lördagen var också ett föredrag av Jonas Samsson, vår ende deltagare i VM-seglingarna i Texas,. Det blev intressant och mycket uppskattat story Jonas bjöd på. Han gick gick igenom vilka trim och trix han hade under seglingarna. Vi kände och klämde på hans båt med de svarta seglen och sköt skurar av frågor på honom.

Tack för ett mycket trevlig och bra föredrag Jonas!

Söndag – kanonväder!

Vinden på söndagen hade vänt, ökat och ett helt nya vädersystem var i antågande än det på lördagen. Nu 4-9 m/s sydostlig vind och runt nollan vilket betyder att vinden kommer från fuktiga havet och att det lätt bildas byar med otroligt mycket blötsnö. Och så blev det. Snökanonerna avlöste varandra med kortare uppehåll och några mindre regnskurar.

Och det här var ett väder som bäst behärskades av Tim Shuwalow. Från att det var lite berg-och-dalbana med hans placeringar under lördagen så prickade han mer rätt under söndagens nio starter han var med i. Tim vann fem och tvåa i fyra av dem. Och då var saken klar. Grattis Tim! Michael Collberg slutade på andra plats, fyra poäng efter Tim och Jonas Samsson tog tredjeplatsen. Totalt hann vi med hela 27 starter, vilket inte är illa!

Och nu, med handen på hjärtat. Vad sa du till de vid fikabordet som frågade hur din helg varit? Ärligt!

Slutet gott och allting Gott Nytt År
Mats SWE20 DF95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre vinnarskallar: fr. v. Jonas Samsson, Tim Shuwalow och  Michael Collberg

Resultat, KLM, DF65 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.