Om två regattor


Först var det Sjötorp och rikskval.

Vilken fin helg det blev, den sista i oktober. Platsen är ju härlig att komma till och vistas i och så praktisk och bra för en regatta. Allt samlat. Bra boende. Bra mat och en nästan löv- och gräsfri arena där vi seglade i hamnen nedanför slussarna vid Göta kanals in/utlopp.

Bara att lasta den lilla fyrhjuliga kärran och ta sig runt.

Mariestads segelklubb och Sjötorps Segelsällskap hade slagit sina påsar ihop och fick till ett riktigt bra arrangemang. (Ja, jag vet att jag staplar superlativer men går det annat att göra?)

Lördagen var ägnad åt 95:an och det blåste frisk sydväst med de flesta båtar klädda i b.

Minns inte hur många race som genomfördes men minns i alla fall att det slutade med att jag fick en silvermedalj i grand master-klassen.

På kvällen blev det samvaro med mat hemma hos Lars-Erik Lundin i hans och hustruns härliga kanalvilla. Vi var tiotalet urblåsta seglare runt det generösa bordet.

Söndagens 65-segling hade kunnat bli en lättvindsdag. Den utvecklades tyvärr till en ingenvindsdag med bara fyra race genomförda.

Det fjärde racet bör vi diskutera. Ty oavsett vad som står i reglarna måste det vara fel att räkna placeringar utifrån var båtarna parkerat på vattnet, när racets maxtid löpt ut. Det bör vara DNF för dem som inte lyckats ta sig i mål.

Sedan var det Ekenäs i Ronneby och regionkval.

Efter en veckas väldigt växlande prognoser bestämde sig Bieggolmai (eller möjligen Zeus) den sjätte november för att blåst och småregn var lämpliga omständigheter för segling med den lilla båten.

Platsen visade sig mycket lämpad för vår sport med goda möjligheter att lägga bana, förmodligen oberoende av vindriktning.

Vinden den här dagen manade huvudsakligen till b-rigg och sydvästen var hyggligt stabil. Det senare betydde att arrangören Magnus Timerdal och hans vapendragare Jari Heiskanen bara behövde ro några gånger – jo, de rodde och det i en pytteliten dinge – för att lägga ut och justera banan.

Även till Ronneby kommer jag gärna tillbaka. Och skulle det då finnas en toalett som är öppen, så vore det ett ytterligare ett plus för detta Ekenäs i Ronneby.

Resultat finner ni på annan plats.

Vi ses i Vadstena!

Stig

SWE 133

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.