Ålsten trotsar fysikens lagar

Kan man verkligen segla en meter från varandra med samma kurs men för olika halsar?  Ja, ofta och långt!

Det är egentligen emot fysikens alla lagar. Men i Ålsten gäller inte fysikens lagar. Det fick vi elva seglare, som spankulerade utefter den nästan 100 meter långa piren i Ålstens Båtklubb, bevista.

Dagen innan, i lördags, i P1 och SMHI 16.00-rapporten:

”Östra Svealand. Svag till måttlig nordvästlig vinda, 3 – 6 meter per sekund”.

Perfekt för att segla i Ålsten, Bromma. Då ligger vinden ligger parallellt med den långa bryggan. Så bra! Men när vi samlades på söndagsmorgonen visade det sig att man ska inte lita för mycket på SMHIs prognoser.

Göran Uggla och Bosse Wållberg, värdar för seglingen, var på plats långt tidigare än oss andra. De lade banan efter den vind som rådde då, en timme innan start, dvs. nordvästlig vind.

Men lagom till första starttutet ville han annat, vinden alltså, punka-vrid-stopp!  Så, uppskjuten start och bara att gå ut igen och lägga om banan.  Bra gjort och tack för det Göran och Bosse!

Svårstartat

Men så dags första start. Alla radar upp sig någon meter bakom linjen. Men… ”What the…..” Först bra vind, sedan punka och sedan vind igen, fast med 90 graders vrid. Oh ja, några kom iväg fint men för andra var det kaos. (konstigt att det oftast är de som ligger främst i höstcuptabellen som har mest tur vid sådana här tillfällen. red. anm.)

Och så fortsatte det under hela dagen. Vi har nog aldrig haft så många allmänna återkallelser (tre stycken) på grund av tjuvstarter under någon delsegling i år. Värst var det vid kryssmärket som låg närmast land. Huuuvvvva – vilka vrid!! Det kunde visa sig bland annat genom att en som rundat upp först vid första kryssmärket kunde var sist vid länsmärket!

– Det här var det värsta snurret jag varit med om, svårseglat som f-n, hördes Anders Åberg säga efter seglingarna och som var en av dem som råkade mest ut för ”punka-vrid-stopp” både på start-, och mållinjen samt kryssmärket.

Och så kom en liten snöby på besök! Tack och lov satt vi dock inne i varma klubbstugan och mumsade på Görans frus nybakade bullar då. Riktigt bryggseglaremys!

Mesta turgubbarna

Men –  jag säger bara det – vem i hela friden hade mest tur i de seglingarna. Jo Tim förstås. Och vem hade näst mest tur? Jo Olle förstås! Och Vem hade tredjen mest tur? Jo Göran Uggla förstås. Precis som i den totala tabellen!!!!

Hur sjutton gör de för att ha sån tur? Jo, de kan det här med att tämja fysikens trotsande lagar. oOh det visade de verkligen i Ålstens!

Imponerande och stort grattis alla tre!!

Se tabellerna här nedan

Prisutdelning på Glöggregattan och bryggseglaremys!

Nu återstår bara en segling för säsongen. Den 10 december kör vi Glöggregattan i Saltis. En avslutningsregatta då vi seglar med A+rigg och delar ut priser för hösten cupseglingar.

Efter seglingarna samlas vi i ”kåtan” för prisutdelning, glöggar till och utvärderar höstens seglingar. Vad kan vi göra bättre? Hur ska vi ha det nästa säsong? Banor? Typ av seglingar? Erfarenhetsutbyte? Sail clinic? Kom med idéer! Då har vi förmodligen också lite koll på nationella och internationella kappseglingsdagar och kanj presentera dem.

Sea ya,

M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.