Sverigecupen #6, samt test av eventuell VM-arena

A+, A och B-riggar var de segelställ som behövdes för att bemästra vindarna i den sjätte Sverigecupns deltävling. Plats: den nya fina gästhamnen i Gustavsberg, två mil öster om Stockholm.

Vi var 20 anmälda seglare. 18 kom till start. Sol i ryggen och vindar som hela tiden växlade mellan 2 och 10 meter per sekund. Så den stora utmaningen den här dagen var; vilken rigg gäller de kommande tio minuterna? Hur gör man när vindarna hela tiden varierar så mycket? Jo, man springer och byter rigg så att man nästan får träningsvärk. Så den sjätte Sverigecupen blev lite av en segelbytenas brottningsmatch.

I de första racen syntes mest A riggar samt några A+. Men vinden tilltog efterhand så bort med A+ och nu seglade nästa alla med A-rigg. Vinden ökar ytterligare lite och vips –  så dyker det upp ett par B-riggar. Och det går ju riktigt bra för dem. Så mot slutet, i den tilltagande vinden var det uteslutande B-riggar som radade upp sig på startlinjen. Många av oss bytte rigg säkert fem- sex gånger i de 12 race som var och en seglade i det rullande schemat av totalt 18 genomförda seglingar. Så ett tips – träna på snabba riggbyten, det kan avgöra din placering i nästa race.

Och hur gick det då, vem klarade av att byta rigg snabbast? Första frågan är enkel att besvara. Tim spikade alla sina 12 seglingar utom två så han slutade på minimala 9 poäng. (Han fick räkna bort en förstaplats! (Frågorna hopar sig – hur, vad gör karln? red. anm. )). Tvåa – Fredrik Edgren 20 poäng och trea Magnus Timerdal på 21 poäng. Stort Grattis till er! Och grattis till alla andra som genomförde en kul regatta med trevligt segelsnack o mysmys.

Pristagare fr. v. Grand Master, Mats Hagman, 2:a Fredrik Edgren, 1:a Tim Shuwalow, 3:e Magnus Timerdal.

Resultat den sjätte Sverigecupen i Gustavsberg.

Den andra frågan, vem som bytte rigg snabbast är svårare att besvara. Men vi kanske ska ha riggbytartävling framöver? Det skulle nog flera av oss behöva!

Gustavsberg – en kommande VM-arena?

Svenska DF65 förbundet har ju fått en förfrågan om vi kan bli värdar för de första världsmästerskapen för DF65. Helgens seglingar var ett test för att se om Gustavsberg uppfyller de kraven som ställs för det. Och det ser vi nog att den gör. Den nya gästhamnen är riktigt fin med långa pontonbryggor, fina serviceanläggningar, bra parkeringar, hotell, restauranger och närhet till internationell flygplats.

Så kanske!? Boka in september 2020 i almanacken. VM i DF65.

Här en snabbtitt på anläggningen: https://youtu.be/t39jCCYBMrc 

Mats SWE208

Anmäl  dig till nästa Sverigecup i Karskoga den 30 september: http://dragonforce65.se/df65-sc-karlskoga-30-9/

1 tanke kring ”Sverigecupen #6, samt test av eventuell VM-arena

  1. Bosse Gullberg

    Tack för en trevlig helg. Jag vill dock påpeka att vi allt var några som körde på med A-rigg hela dagen. Ett beslut som jag själv tyckte var helt rätt för min del. Vi syns nog i Karlskoga.

    SWE-410

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.