Lagsegling Vallda 1 dec

Känner att jag vill börja detta referat med några personliga superlativ 🙂

2019 års förmodligen sista tävling (om inte LjSS får till det i mellandagarna – isen kanske lägger sig och då blir det inget, mer info kommer komma från Bosse i egen tråd) blev den kanske roligaste och med bäst yttre förutsättningar, även om regattan hölls första advent.
Sol, Vind och ett väldigt gott humör på alla!
Stort tack till ni som kom och ett ännu större tack till Mats Hansson för arrangemanget – det självklara största tacket till Mats bättre hälft för lunchfixet.

Året 2019 har mest präglats av lätt till ingen-vind på rankingar och SC, något enskilt race har man kunnat se A eller till och med B-riggar men till en klart övervägande del har det varit riktigt snålt med blåsten, otur förmodligen och inget man kan göra något åt.
Därför kändes det så väldigt fint idag i Vallda, med mellan till ”top-of” A+ innan lunch och sen B hela eftermiddagen – jag bedömer dagens regatta som den klart roligaste när det gäller de yttre förutsättningarna, perfekt riktning utmed den långa fina betongpontonen, lite lagom vågor, det gick att få surf och vind 5-9 m/s uppskattade jag det till över dagen, 10:30-15.00. 16 race hann vi med och nu kommer jag in på formatet.

Lagsegling brukar hållas med 2-3 lag samtidigt på banan och många taktiska situationer, hålla undan en båt så egna laget kan komma framför. Så gjorde vi inte idag 🙂

Det var lite mer åt vanlig fleetracing men med några spännande undantag, jag vet inte hur övriga lag hade det, jag kan bara redogöra för lag 112 (snitsigt namn by the way, summan av segelnummer i laget och även dagens datum 1 / 12 – tycker vi borde fått stilpoäng för detta)
Vi, Rolf, Calle och undertecknad, kollade lite trim, höjd, startlinjen tillsammans innan nästan varje start. Sen stod vi ofta tillsammans vid startnedräkning och diskuterade olika kommande scenarion, vi såg även till att inte vara i vägen för varandra, vi påtalade om någon slagit om det lyfte eller motade, jag ”blev tvungen” att slå en gång på stackars Rolf, och min inställning i trimmet var att jag gick lite högre, så jag skitade ner honom vid ett tillfälle, bad om ursäkt, men i övrigt var vi sällan i vägen.
Calle och jag rundade första kryss några ggr ganska nära varandra, diskussion om vem som skulle gippa direkt och vem som skulle falla av för SB – diskussion om vilken länsboj och varför. Fantastiskt trevligt nytt grepp. Hoppas och tror att vi kan göra om tävlingen.

Jag har inte hört några negativa reaktioner så jag misstänker att de som kom till Vallda idag tyckte det var trevligt.

Personligen vill jag lyfta och hylla Göran Andersson SWE328 – har aldrig sett honom segla så bra, kan det ligga träning bakom? 😉 (Gött att se Göran, blir spännande 2020!)

Något att ta till sig och göra bättre nästa lagtävling kan vara:
–   Försöka få några minuter innan nästa race och låta laget få taktik och strategisnack
–   Kanske färre lag på banan samtidigt
–   Alla lag måste vara fulltaliga, det blev lite skevt idag med snittpoäng på deltagare som inte seglade. Jari SWE9 var den jämnaste resultatraden med 5,5 poäng i alla 16 seglingarna.
–   Större och ny mix av lagsammansättning, så kunskap sprider sig och vi alla höjer oss
–   Kom gärna med förslag, förbundet är öppna för kreativa förbättringsförslag, vi tror på konceptet som en återkommande krydda under kommande år.

Vid tangenterna
Jonas Samson SWE60

Lagtävlingsresultatet

Vinnarna – Jari seglade så stabilt så han inte ens syns!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.