Säsongsåterblick och vad som komma skall 2022

Nu är årets kappseglingssäsong slut från förbundets håll. Det blev en intensiv höst med mycket tävlingar och test av nytt system. Men jag tycker det har fallit väl ut. Totalt har 101 olika seglare deltagit i våra DF65-seglingar, till detta ytterligare några DF95-seglare.

Om vi börjar med dom Nationella Rankingseglingarna för DF65 så startade vi upp i Gryt i månadsskiftet juli/augusti. Fredagen inleddes med en ”Speed Clinic” och därefter en Matchracing, som Michael Collberg tog hem. På helgen så var det 41 startande, där samme person tog hem det i överlägsen stil. En månad senare blev det samling i Vadstena för SM. Klubben hade i månader förberett och fick till ett mycket bra socialt och trevligt arrangemang. Micke och Annika skötte som ”vanligt” seglingsledningen ihop med lokala resurser och Tim Shuwalow tog hem segern bland 53 startande. Årets andra och sista Nationella ranking var tillika Nordiska Mästerskapen. I ett höstlikt (på många sätt) Ljungskile möttes 47 seglare, varav tre från Danmark, två från Norge och en från Åland. Tävlingen blev rafflande med många i toppen långt in i det hela, men till slut så stod Petter Kostmann som vinnare.

NM 2021 Ljungskile från vänster Michael Collberg, Petter Kostman och Sören Andersen

Sedan har vi dom Regionala rankingarna som vi börjat med i år. Att vi vill börja med dessa är för att minska resandet och att minska steget för lokala seglare. Och jag tycker vi lyckats. Ser man på siffror, så är det 31 seglare som bara seglat regionala. Och ser man resultatmässigt, så är det ingen seglare som vunnit båda sina seglingar i regionen.

När vi sedan kommer till DF95, så har det varit tre event. Först ut var det i slutet av augusti i Ålsten. Här tog Jonas Samson hem det bland 20-talet båtar. In i oktober var det dags för SM, där återigen Micke och Annika höll fart på seglarna. Michael Collberg stod återigen som segrare i en tävling i år. Här var det 26 stycken med. Tyvärr ”grumlades” tävlingen lite av en färja som körde rakt igenom fältet. Årets sista tävling på denna nivå var en rankingsegling i Gottskär, där 12 båtar styrdes upp av ”Familjen Heiskanen”. Vinnare, ja ni har läst det förut, Michael Collberg.

Summerar vi det hela så ligger Collis i topp på båda rankingarna. I Df65 följs han av två Magnus, Timerdal och Bood. Medan i DF95 så är det Thomas Enwall och Jonas Samson som jagar. En annan del på summeringen är att vi i Styrelsen och Kappseglingsgruppen vill ha lite feedback från medlemmarna på hur ni tycker att saker fungerar. Vi håller därför på och sätter ihop en enkät som vi kommer att skicka ut till er medlemmar. Så när den ramlar ner i din mailkorg, gå in och svara och kom gärna med extra kommentarer.

Annat under 2021 var att genom sin SM-seger var Tim kvalificerad för ”Seglingens Mästare”. Där gjorde han och hans besättning succé. Man blev 2:a i grundomgången, och i en tight final blev han 4:a. Förbundet betalade startavgiften för Tim, som i gengäld skall hålla en träningsdag för oss seglare under 2022. 

Efter pandemin börjar också möjligheten att segla internationellt att öka. Så återigen är det några som varit över i England och seglat UK Nationals. I DF65 så var det 4 svenskar på plats. Jonas Samson blev bäste svensk med en 9:e plats. I DF95 så var det 6 svenskar på plats, och 4 av dessa kom topp-9, Jonas Samson blev bäste svensk med en 4:e plats. När man ser på MYA’s kalender för 2022, så krockar preliminärt DF95 med Gryt i slutet av augusti, medan DF65 ligger den 20-21 augusti (krock med DF95 i Kumla Sjöpark).

Om vi nu ser in i framtiden så räknar vi med att 2022 blir en normal säsong. Det finns en del nya ställen både Nationellt och Regionalt, så det blir spännande att besöka dessa. Om vi börjar med DF65 och Nationella tävlingar så är den preliminära planen följande:

DatumTävlingPlats
5-6 februariInomhusmästerskapenKarlskoga
2-3 aprilNationell ranking 1Kalmar
28-29 majNationell ranking 2Kumla Sjöpark
30-31 juliNationell ranking 3Gryt
3-4 septemberSMFalun
29-30 oktoberNationell ranking 4Mariestad

Om vi sedan på dom Regionala tävlingar så är inte alla datum spikade ännu och det pågår en del diskussioner med arrangörer. I Norr så blir troligen alla seglingar i Stockholmsområdet, även om man ser på möjligheten att hitta någon bra plats utanför för att kanske locka lite nya seglare. I Mitt är det spikat med en tävling i Vadstena och en i Kumla, i övrigt lite oklart. Ser vi på Väst så är tanken att börja på Öckerö, och sedan fortsätta med Ulricehamn, Lerum och avsluta i Ljungskile. Slutligen har vi Syd/SydOst där det börjas i Hovmantorp, och man fortsätter i Landskrona och Simrishamn. Här söker man ytterligare en plats. Vi räknar med att vi inom kort kommer att få klart med datum på flertalet av dessa Regionala tävlingar.

När vi kommer till DF95 så är tanken att till stora delar följa IOM’s kalender för deras Rankingseglingar. Dock är den lite fokuserad på Stockholmsområdet, så vi ser på möjligheterna att köra eget någon helg,

DatumTävlingPlats
19 marsRanking 1Varberg
7 majRanking 2Stockholm
Maj / juni?Ranking 3Ulricehamn (?)
20 augustiRanking 4Kumla Sjöpark
24-25 septemberSMHovmantorp
15 oktoberRanking 5Stockholm
12 novemberRanking 6Gottskär

Avslutningsvis så blir det en ännu längre framåtblick. Vår ansökan om att arrangera det första Global har lyckats, och vi har tilldelats tävlingen. Datumet är 6-12 maj 2024, så det är lång tid kvar. Tänkt seglingsplats är Nynäshamn. Mer info om detta kommer framöver.

Ha det gött och segla på!

Bo Gullberg 20211118

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.