EN ROOKIES SEGER

Den första Glöggregattan. Premiär för A+ segel. Och en rookie, som kom, som såg, som seglade, och vann.

Tidigare än vanligt. Redan strax efter niotiden taxade de första seglarna in på de få parkeringsplatserna utanför badhuset i Saltis. Skepparmötet var satt till 10.15. 12 seglare var anmälda, 13 kom upp på startlistan!

– Jag tog med mig en klubbkompis. Han verkade intresserad när jag berättade för honom om små gulliga radiostyrda båtar. Nu ska han låna min gamla båt och testa i dag, sa Göran Uggla när de båda stolpade sig fram på den ishala bryggan i Saltis.

Han – hans namn är Christian Harding, en (i övriga sällskapet ung), lite försynt och trevlig kille som har segling som jobb. Han, han seglar omkring 200 dagar om året på olika båtar och många olika hav.

Göran hade den ganska nya v.5:an med A-rigg samt en sprillans ny orange båt och med ett sprillans nytt A+ segel. För det här var första regattan i Stockholm som vi skulle få kappsegla med A+segel. Under hela HöstCupen, som avslutades för en dryg vecka sedan, var bara A-riggen tillåten. Men nu var det A+premiär.

Rookien Christian började med att ta två åttondeplatser. Han var kanske inte helt nöjd ned det, men tyckte det var kul. Efter ytterligare ett par seglingar undrade Göran om han ville prova hans nya båt med A+ segel. Det kom inte särskilt många protester från Christian!

Bra start! Först vid kryssmärket med Tim Shuwalow i hasorna tätt följd av Olle Krogh. Först vid länsmärket samt även vid länsbojen. På sista kryssen var dock Tim ett klart hot, men Christian lyckades han vann

Congrats, good sailing hördes Tim säga uppmuntrande. (Själv fick jag en déjà vu, ”Why the hell isn´t that kid at school.”)

En annan ”halvny” kille, Leif Dahl, fanns också med i startfältet. Halvny för att han varit med och kollat och testat en gång tidigare i år. Leif är en kompis till Tim. Han fick låna Tims andrabåt med A-rigg. Totalt var det fyra båtar som seglade med A-rigg.

Såhär efter första regattan med A+rigg och några A-riggar kunde vi konstatera att det är en tydlig skillnad i båtfart jämfört med A-riggen, men kanske inte så markant som många av oss trott. Man framförallt är det roligare med A+riggen och skillnaden i fart mellan båtarna var inte lika stor som det kan vara med A-riggen. Kanske beror det på att A+riggarna inte hunnit trimmas in ordentligt!? Det svaret får vi nog under nästa säsong.

Resultaten då? Jodå, Olle Krogh kom tvåa som vanligt. Relativa nykomlingen i klassen, Bosse Wållberg, tog tredjeplatsen!

Väder och vind då? Jo, vi hade ett fantastiskt A+väder. Två till fyra meter per sekund och många spännande vindvrid. Ingen sommarvärme direkt, men väl några plusgrader, allt under en låg, falnande svag sol, men som faktiskt värmde litet i ansiktet. Efter seglingarna samlades vi i Lusthuset i Saltsjöbaden för prisutdelning och, förstås, för att äta lussebullar och dricks glögg. Precis det man ska göra på en Glöggregatta!

Sea ya next year!

Mats H

Happy guys, Fr.v. OlleKrogh tvåa, Tim Shuwalow etta, Bosse Wållberg trea. Tjusigt!

Hela gänget, glada i vinterhatten efter Glöggregattan.

RESULTAT GLÖGGREGATTAN 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.