Lars den store, snabbe och snälle

…den store? Ja, men inte bara den store, långe, och ståtlige Lars. … den snabbe? Ja, för han är även den snabbe och duktige seglaren Lars. 

Det senare visade han definitivt i helgen vid årets första DF65 rankingsegling i Kalmar där han stod som slutsegrare efter två dagars segling.  

Från vänster Magnus Timerdal 2:a, Lars Smit 1:a, Göran Uggla 3:a och Rolf Andersson 1:a Grand Master

  Och att han är en duktig seglare kan hans mamma intyga.  – Lars är uppvuxen i Ljungskile och har hållit på med segeljollar sedan sex-sjuårsåldern, säger mamma Gun-Britt. 

– Tillsammans med sin lillebror, som också visat framfötterna på kappseglingsbanorna, har de alltid haft ett stort seglingsintresse. Lars har seglat Tjörn Runt och han har en 606:a som han seglar SM med och sådär, fortsätter hon.

   – Han ringde mig på eftermiddag i söndags och var så glad när han berättade att han vunnit seglingen i Kalmar, berättar en stolt mamma.

… den snälle? Ja, Förutom att vara en duktig seglare, berättar mamma Gun-Britt att hon inte har behövt gå i en livsmedelsbutik sedan pandemin bröt ut. Han handlar all mat åt mig och sådär. 

Så Lars – en stor, snäll och snabb helylleseglare från Ljungskile!

Att han är en duktig 65:a-seglare visade han redan efter de första sex seglingarna då han la sig i topp före Anders Lindholm och Peter Fredén. Sedan var det lite utförsbacke, men han styrde snabbt och snyggt uppåt i söndagens avslutande seglingar med 2:a, 2.a,1:a,(15),1:a. Totalt fem förstaplaceringar och lika många andraplaceringar. Vackert! Och det blev ett rejält kliv upp på rankingstegen. Från 29:e plats till 20:e plats, och då är inte vinsten i Västs senaste regionala ranking medräknad!

Andra som klättrade rejält på den stegen var Bobbo Lindholm som med sin fjärdeplats i Kalmar gick från 15:e till 5:e plats. Även Göran Uggla, som knep bronset i Kalmar, tog rankinghissen från nionde till fjärde våningen. Alltjämt biter sig dock Michael Collberg kvar på förstaplatsen i den nationella rankingserien, trots att han inte var med i Kalmar. Magnus Timerdal tronar som näst bäst rankad och fick till en fin andraplats i Kalmar. Rolf Andersson, den välmeriterade Marbleheadseglaren från Landskrona, intar tredje platsen på den nationella rankingen. Rolf blev bästa Grand Master med en fin 9:e plats. Här hela resultat listan Nationell rankinglista hittas här

Vad gör då att Lars numer ses i absoluta toppen på kappseglingarna?

– Det är väl främst att man fått ett lugn i kroppen under seglingarna, säger Lars. Vi har tränat nästan varje vecka under hösten och vintern i Ljungskile och i snitt är vi väl 17 – 18 båtar på startlinjen. Framöver blir vi säkert fler och vi hinner väl med 12 – 13 starter varje gång. 

En annan sak är att man tidigare kunde tappa sugen och ge upp om starten gick riktigt dåligt. Nu tänker jag att det fortfarande finns möjlighet att klättra uppåt genom att ta en båt i taget. Så med mycket träning har lugnet infunnit sig och därmed bättre resultat!

Är det något annat som du gjort för att bli bättre?

– Vet inte. Trimmet på båten har jag inte ändrat så mycket. Klart man justerar efter vind och så, men inget dramatiskt.

Som kuriosa kan nämnas att Lars jobbar som lärare i SO-ämnen och Hemkunskap. Lars son, som för tillfället är skidlärare i Sälen, har lärt sig tatuera. Så fråga Lars vad som finns tatuerat på baksidan av hans ena arm! 

Kalmar – vilken premiär!

En lång bilresa var det för många av de 34 deltagarna i Kalmar och visst fanns ett uns gnissel för att det skulle bli långt att bila dit. Men väl framme kunde Kalmar verkligen ge svar på tal. En fin stad vet vi ju redan att det är och nu är det även helt klart att Segelsällskapet Vikingarna i Kalmar med besättning kan leverera fina arrangemang för radiosegling. Ett varm välkomnande fick vi alla seglare av Segelsällskapets vice ordförande Mårten Bernesand vid skepparmötet. Då tog man också upp pizzabeställning som kördes ut till seglarna lagom till lunchen. En proffsig banläggning stod de också för liksom varm gästvänlighet i sällskapets fina klubbhus. Aningen trångt blev det ute på piren där vi stod men med bänkar och gott kamratskap löstes det enkelt.

Den tillreste tävlingsledaren Örjan Friberg från Vadstena instruerade sedan seglarna i hur tävlandet skulle organiseras. Med fast hand lotsade Örjan alla 34 seglare i mål på söndagen. Och det blev hela 30 genomförda delseglingar i bitvis tuffa förhållanden.

Örjan pekar med hela handen!

Så Kalmar, – we´ll be back!

Mats SWE14

1 tanke kring ”Lars den store, snabbe och snälle

  1. Stig SWE 133

    Tack Mats, för en bra sammanfattning. Och tack igen, grabbarna i SS Vikingarna, för ett riktigt gott omhändertagande. Och naturligtvis grattis till grabbarna på podiet!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.