Måste man bli segelmakare nu?

I diskoljus och till musik av tio rytande fläktar genomfördes den första Allt för sjön Cup i går, torsdagen den 8 mars på Stockholmsmässan. En miljö som tycks gillas av segelmakare!

Mycket var nytt. Den stora bassängen på 15 x 40 x 0,9 meter, de tio starka fläktarna och miljön i bästa show-, och diskostil i den nya avdelningen Water Park. Avdelningen är en nysatsning från mässan för att nå den yngre publiken. I poolen kan mässbesökarna testa en rad olika vattensporter, som wakeboard, flysurf, vindsurfing, paddja kajak, segla jolle m.m. allt i en beachinspirerad miljö med café, musik och storbildsskärm.

– Det här är ju ett kanonställe, nästa alla kul vattensporter på ett och samma ställe. Vi kanske ska ta testa wakeboardrampen och flysurf på lördag, hördes en av seglarna säga med ett gott garv. (Värt ett besök nu under helgen faktiskt.) Se: länken här: https://www.youtube.com/watch?v=tgB4Lv4BWyM&feature=youtu.be            Och för oss knappseglare passar den perfekt.

 

Perfekta vindar

I ett fullspikat program av poolaktiviteter fick vi, DF65-seglare, en slot på två timmar, mellan 17.00 och 19.00 på torsdagskvällen. Vi samlades redan en timme innan start för att flytta på Wakeboardramper och att ta de tio fläktarna från ena långsidan och koppla in dem på ena kortsidan. Hur fläktarna skulle klara av att fylla ut den 35 meter långa banan var oklart. Men när vi efter skepparmötet fick sätta våra båtar i ”sjön” för att trimma in dem kunde vi glatt konstatera att det funkade alldeles utmärkt. Uppe vid kryssgaten var det ca 5-6 m/s och vid länsgaten ca 2 m/s. (Att ha en gate i stället för ett enda kryssmärke funkar mycket bra eftersom det inte blir någon nämnvärd trängsel och tråkiga styrbord-babordskrockar.)

 

Tre grupper

På skepparmötet delade Tim in oss 15 anmälda i tre grupper. Var och en fick ett färgat band att knyta runt handleden som indikerade till vilken grupp man hörde. I varje grupp utsågs också två ”springare” som hjälpte till att sjösätta båtar och ta upp de båtar som inte skulle segla nästa heat. Det utsågs också en domare som även skötte protokollet samt en speaker i varje grupp. Så många var aktiva även om de inte seglade för tillfället.

Hur gick det i seglingarna då? Jo, i ett ganska högt tempo hann vi med 12 delseglingar. Två grupper seglade samtidigt efter ett rullande schema, så var och en fick segla åtta heat. I början var disciplinen på den relativt korta startlinjen lite väl het. Det blev ett par omstarter, men sedan var det inga problem. Ganska tidigt stod det också klart att det här var en ”Segelmakarnas uppgörelse”. Magnus Timerdal spikade första, Olle Krog andra och lite senare Tim Shuwalow. Alla gör de sina egna segel och de tog tillsammans hem 10 segrar av de tolv möjliga.

 

Dramatiskt om förstaplatsen

Men det var ovisst in i det sista om vem av dem som skulle få kliva upp högst på prispallen.

I den sista delseglingen skulle det göras klart, och det stod det mellan Olle Krogh, SWE 378, och Magnus Timerdal, SWE 8. Om Olle vann och hade minst en båt mellan sig och Magnus skulle han vinna. Och dramatiskt blev det.

Magnus, tjuvstartar. Olle kommer iväg hyfsat bra mitt på linjen. Thomas Sandberg, SWE 296, som snart ska bli ett kort i toppstriden, tar sig från ett ganska klämt läge vid styrbords startboj upp som trea till kryssmärket. På länsen fastnar tvåan Olle i den ledande båten, Södertäljebrorsan Bosse Karlsson SWE 252, och Thomas kan lugnt segla förbi som ledarbåt. Olle tar sig loss och rundar länsgaten strax efter Thomas. Uppe vid sista kryssgaten ligger Olle och Thomas i princip lika och Magnus som har plockat några båtar på kryssen ligger nu femma. Men han måste plocka ytterligare några båtar för att vara säker vinnare. På länsen ner närmar sig Olle Thomas och vid sista länsrundningen väljer de att runda olika märken, men Thomas Sandberg är någon decimeter före Olle. Magnus ligger nu trea. ”Olidligt spännande”. Och det blir en kamp på kniven hela vägen in i mål. Därdet bara skiljer någon eller några centimeter! Till vem? Ja, du kan se hela seglingen som Tim streamade här: https://www.facebook.com/tim.shuwalow/videos/10154978000567126/

Så här nära var det

 

 

 

 

 

Jo, det blev en seger för Olle med minsta möjliga marginal. Magnus blev trea i sista racet. I protokollet ser vi 8 poäng för Olle och 9 poäng för Magnus. Tim, som inte kunde fullfölja en delsegling, kom strax efter med 12 poäng.

– Den här tävlingen med nya poolen, hela arrangemanget och miljön överträffade mina förväntningar och det vore kul om vi kunde segla inomhus-SM här nästa år, sa DF65-nestorn Magnus Timerdal efter sista racet.

 

Segelmakarnas triumf

Det vi kan konstatera är att det här blev en segelmakarnas kamp, för att inte säga uppvisning. Olle, har visserligen sedan länge en DF65 v6:a hemma, men seglade nu sin gamla v5.a som han låtit sprutmåla i äkta Coca-Colaröd. (Han har en kompis som lackar Coca-Colabilarna). Olle hade också gjort helt nya segel till båten.

– Kan behövas nu när man lagt på lite extra vikt vid lackningen, sa Olle med ett äkta segergskratt.

Magnus och Tim gör ju också sina segel själva. Så kanske kan det vara på sin plats med en liten reflektion. Hönan eller ägget! Är det duktiga seglare som gör sina egna segel eller är det egenproducerade segel som gör en seglare duktig till en vinnare? Förmodligen en combo! Men kanske ….vad kostar en laserskärare och var man köper bra duk?

Mats, SWE208

 

 

 

 

 

 

PS. Någon som saknar en radio – så har jag den,  Mats: 070-6281210

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.