Vårystra drakar på rymmen

49:an styr rakt och med god fart rakt mot Fågelön, och snart försvinner hon ur sikte.  

foto: Tim Shuwalow

Det är lördag morgon på Ålstens Båtsällskap i Bromma. Solen börjar värma. Göran Uggla och Bosse Wåhlberg kommer dragandes på varsin liten dragkärra med en jolle och bojar. Knappt en krusning på vattnet. Perfekt start på Vårcupen nr.3. I går helt isfritt. Nu bara lite skinnis samt några isflak långt, långt borta utmed stranden på andra sidan fjärden.

– Säkert ingen fara. Det tar en stund för de där flaken att komma hitåt om de inte flyter åt ett annat håll. Ingen idé att vänta, vi lägger i bojarna och kör, säger Göran bestämt.

Sagt och gjort. Bosse lägger ut banan och första starten går. Alla som har A-rigg satsar på den utom ett par seglare som ännu inte fått sina A+-riggar levererade.

Vinden tilltar lite, och lagom till sista länsen (vi körde länsmålgång),kom så isflaken med en massa vasstrån och annat skräp i ganska god fart rakt ner mot oss. Alla hann dock i mål innan isflaken rensade banan och drog med sig målbojarna till stranden. Panik?

Oh, no! Vi seglare är ju ett ganska tåligt släkte, tar saker med ro och löser problem lugnt och snabbt.

– Hurrni, vi tar en tidig fika, och låter isen ta med sig bojarna hit till stranden, sa Lasse Ericson också han med basen på Ålstens Båtsällskap.

foto:Tim Shuwalow

Det blev en halvtimmes fika, ut med bojarna och start nummer två. Vinden tilltar lite och många byter till A-rigg. Efter tredje race byter alla till A-rigg. Lasse kastar i sin båt och styr ut till start. Ytterligare en lugn och fin start av alla. Vinden vrider vänster och några slår snabbt till babords halsar. Ser bra ut! Lasse håller ut på babordsbogen länge. Längst av alla. Väldigt länge!

– Fan, jag har ingen kontakt med skotwinchen. Och det är fullt hemskotat och båten bara drar iväg. Va, jag har aldrig haft så perfekt trim på båten, Den går ju spikrakt och med riktigt bra fart, säger Lasse Ericson halvt uppgivet och halvt nöjd, när han ser sin ”49:a” dra iväg över fjärden.

Och det går snabbt. Ingen som helst chans att ro ikapp båten med den lilla tvålkoppen till jolle. Båten seglar rakt mot Fågelön på andra sidan fjärden. Ett riktigt kråknäste till ö med träd och grenar som sträcker sig ut över vattnet.

Där kommer den att bli fast i tid och evighet, tänker vi allihop. Men strax innan den ska kraschlanda mot Fågelön slår den!

– Perfekt, den ska nog till Mälarhöjden, säger någon som fortfarande kan se en lite skymt av den.

Lasse ser 49:an försvinna i fjärran.

– Här, ta min båt, säger Tim. Jag ser båten vid land där borta och kan ro dit. Tim hoppar i tvålkoppen och ror iväg. Lasse tar över knapparna till Tims båt under den tiden.

Lite nyfiket frågar jag Lasse hur en sån där vinnarbåt känns, balanserar den bra?

 

 

 

 

 

 

– Oh ja, den är lite lovgirig men känns riktigt bra, svarar Lasse som tar en 2:a och en 4:e plats i de kommande racen innan Tim är tillbaka och Lasse tackar honom och, säkert lite motvilligt, lämnar tillbaka nummer 17 till Tim.

Alldeles innan Lasses båt drog iväg på rymmen, fick också Anders Åberg nyinköpta v6:a vårkänslor. Den drog iväg okontrollerat med fladder i seglen och för styrbords halsar in mot Stockholm. Men tack och lov kunde isflaken nu göra lite nytta. Rymningen slutade inte så lång bort utan bara lite längre bort på stranden och på samma sida där vi stod. Anders tog tvålkoppen och lyckades få tag på sin ”122:a” som gröpt sig långt in bland de packade isflaken. Han kunde senare också, när ha kommer iland, tyvärr konstatera att den fått en sprick i skrovet! Illa!

I övrigt var det en lyckad och trevlig lördagssegling. Vi hann med hela 18 seglingar. Och i den tilltagande vinden fick vi möjlighet att vårlufta nästan hela garderoben. Först A+-, sedan A-, och till sist B-riggen för att på slutet, i den avtagande vinden, klä på båtarna A-skruden igen.

Det blev som vanligt ett bra arr. av Lasse, Bosse och Göran från Ålstens Båtsällskap. Och framförallt ett stort tack till Görans fru Kicki som stod för nybakade bullar.

Summa summarum; Fin första riktiga, och efterlängtade, soligt, varierande vindar, justa seglingar under mycket god stämning.

Mycket lyckat, sånär som på två vårystra drakar!

Mats, SWE208

Se resultat nedan:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.